Proiectul „Rabla” pentru tractoare a ramas intelenit

Producatorii si furnizorii de tractoare si utilaje agricole asteapta inca sa semneze contractele cu Fondul de Mediu si sa li se repartizeze cotele din plafonul total de 100 milioane lei.rabla pentru tractoare

Desi oficial s-a dat startul la „Rabla” pentru tractoare, programul gu vernamental e tot intelenit. Pe 18 martie, ministrul mediului, Laszlo Borbely, anunta ca de a doua zi fermierii sau persoanele interesate de achizitionarea de tractoare sau utilaje agricole noi pot merge la REMAT sa le predea pe cele vechi, dar in realitate situatia este alta. Asta pentru ca firmele inscrise in program inca nu au semnat contractele cu Administratia Fondului de Mediu (AFM).

Mai mult, in piata, nu se stie cand programul va deveni efectiv operational. „Noi ne-am inscris, suntem producatori validati, dar urmeaza perioada de contestatii. Teoretic, programul a demarat, practic, inca nu”, ne-au declarat reprezentantii Tractoare Hoyo.

„Firmele acreditate trebuie invitate sa semneze contractul cu AFM, e un prim pas pentru demararea programului. Stiu ca saptamana viitoare ne cheama sa incheiem contractele”, sustine Cornel Botezatu, director de vanzari la Mecanica Ceahlau.

„Prima data omul trebuie sa mearga la vanzator, sa primeasca acceptul de la el, apoi vine la REMAT. Pana acum n-a venit nimeni la noi, pentru ca n-are acceptul de la dealer”, a spus Mihai Sofian, CEO Rematholding.

Borbely: Azi se aloca banii

„A fost o perioada de contestatii, dar de luni (azi – n.r.) se intruneste comisia, stabileste valoarea alocata fiecarui producator si se afiseaza pe site. De luni dupa-amiaza, oamenii pot sa mearga la companii”, ne-a declarat ministrul mediului, Laszlo Borbely.

Claudia Nester, director de vanzari la General Leasing, sustine, de altfel, ca lumea abia se intereseaza de program. „Suntem in faza de prospectare. Clientii sunt in special persoane fizice fara potenta financiara, nici n-au inteles legea, le explicam noi si cand aud spun: -Numai atat, de ce nu ne da statul macar 50%?-. In agricultura sunt probleme”, explica aceasta.

MODIFICARI

Fermierii au nevoie de mai multi bani

Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli, sustine ca legea ar trebui sa permita mai multor fermieri sa se asocieze ca sa cumpere un tractor, altfel programul nu va avea efecte.

Potrivit specialistilor, cel mai cautat tractor in Romania este cel de 80 CP, care costa 25.000-30.000 euro, in medie, asadar prima de casare de la stat, de 17.000 lei (4.100 euro) nu acopera nici 20% din valoarea acestuia. Omul de afaceri Culita Tarata vrea sa ceara modificarea programului pe modelul celui pentru autoturisme: cu 3 vouchere sa-ti iei un tractor nou.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *