Proiectul ”Biomasa inlocuieste lemnul de foc” al Fundatiei TERRA Mileniul III a castigat National Energy Globe

ILIAS PAPAGEORGIADIS, ARBIO: "Energia din biomasă şi biogaz poate atrage investiţii de 500 milioane de euro"
Proiectul ”Biomasa inlocuieste lemnul de foc” al Fundatiei TERRA Mileniul III a castigat National Energy Globe

Proiectul ”Biomasa inlocuieste lemnul de foc” al Fundatiei TERRA Mileniul III a castigat National Energy Globe in cadrul celei mai importante competitii de solutii de mediu.

Considerat „Oscarul pentru mediu”, Energy Globe Awards este cea mai prestigioasa distinctie internationala care se acorda anual, din 1999, la nivel national si global, proiectelor din domeniul sustenabilitatii. Anuntul a fost facut luni, in cadrul unei ceremonii gazduite de Ambasada Austriei.

Proiectul ”Biomasa inlocuieste lemnul de foc” urmareste valorificarea deseurilor agricole si utilizarea lor pentru incalzirea cladirilor din comuna Vlad Tepes, judetul Calarasi. Cu ajutorul unei instalatii de brichetare, deseurile de paie – care in mod normal nu sunt valorificate energetic si sunt arse pe camp – devin o pretiosa materie prima si servesc drept combustibil.

Instalatia poate acoperi intreg necesarul pentru incalzirea celor peste 1.100 de gospodarii ale comunei, ce consuma anual pana la 2.000 de tone de lemn. Proiectul a fost insotit de instruiri, discutii publice, materiale informative despre utilizarea brichetelor din paie, problematica schimbarilor climatice si utilizarea energiilor regenerabile.

”Energy Globe Award este o initiativa care inspira si motiveaza oameni din toata lumea si suntem mandri ca facem parte din aceasta comunitate. In Romania, multe resurse sunt irosite – este si cazul biomasei din agricultura. Prin acest proiect i-am facut pe oameni sa inteleaga ca astfel de <> sunt, de fapt, o resursa energetica pretioasa, de care comunitatile agricole rurale pot profita”, a declarat presedintele TERRA Mileniul III, Lavinia Andrei.

Proiectul are si o componenta caritabila, deoarece o parte din brichetele fabricate sunt donate pentru a asigura incalzirea scolii din comuna. Cu o productie de cca. 2.500 tone de brichete pe an, instalatia ofera si posibilitatea de a dezvolta o noua intreprindere sociala locala.

„In Romania mai exista inca sate care nu sunt legate la sistemul de incalzire cu gaz metan, iar incalzirea se face cu sobe de lemne. Prin acest proiect, comunitatea din Vlad Tepes va beneficia de incalzire ieftina, folosind o resursa accesibila si economisind masa lemnoasa. Deoarece autoritatile locale sunt angrenate in proiect, acesta este realizabil pe termen lung si e usor de replicat”, a declarat Rudolf Lukavsky, consilier comerical in cadrul Ambasadei Austriei la Bucuresti.

Aproximativ 800 de proiecte din peste 150 de tari sunt inscrise anual in competitia Energy Globe Awards, la categoriile Pamant, Foc, Apa, Aer si Tinerete. Anul acesta, premiile vor fi anuntate oficial in cadrul Global Best Practice Week, ce va incepe de Ziua Mediului, in data de 5 iunie 2012. Printre celebritatile care au prezentat pana acum aceste premii se numara Mihail Gorbaciov, José Manuel Barosso, Kofi Annan, Alanis Morissette si Nigel Kennedy.

TERRA Mileniul III este o organizatie neguvernamentala, independenta politic, non-profit, de protectie a mediului, ce promoveaza programe de dezvoltare sustenabila la nivel national si international in domeniile energiei, transportului si schimbarilor climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *