Proiectul compostarii deseurilor prezentat la Sovata

Primaria Sovata a gazduit, ieri, prezentarea programului de compostare si revalorificare a deseurilor menajere biodegradabile, proiect coordonat de Asociatia Rhododendron in colaborare cu primaria Sovata. Intitulat „Compostarea-redescoperirea traditiei”, proiectul a fost implementat in parteneriat cu Asociatia pentru Protectie Mediului si Sanatatii SZIKE din Budapesta si finantat de Guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein si Norvegiei.

Au fost cumparate 24 de lazi de compostare

Valoarea proiectului este de 14.910 euro, din care 13.310 euro asigurati de finantatori, iar durata de implementare a fost de 12 luni, 19 noiembrie fiind data de incheiere a acestuia. La prezentarea proiectului au participat reperezentantii Asociatiei Rhododendron: Szakacs Laszlo – presedinte si coordonator al proiectului, Monica Furdui – coordonator local al proiectului, precum si Gellert Miklos – presedintele Asociatiei pentru Protectia Mediului si Sanatatii SZIKE din Budapesta. Scopul proiectului il reprezinta constientizarea gestionarii ecologice a deseurilor, familarizarea populatiei si a autoritatilor locale cu metodele practice de compostare a materialelor biodegradabile. In cadrul proiectului, au fost avute in vedere pregatirea de materiale informative, prin elaborarea de materiale informative, care prezinta problemele teoretice si practice privind compostarea resturilor biodegradabile, prezentari periodice pentru locuitorii orasului Sovata, pentru familiarizarea cu problemele privind compostarea. In cadrul proiectului au fost achizitionate 24 de lazi de compostare, cu o capacitate de 600 de litri, care au fost distribuite la gospodarii individuale si asociatii de locatari, precum si a unui tocator electric pentru resturile vegetale. Prezentarea proiectului a continuat cu o demonstratie practica, la una din gospodariile din localitatea Ilies, langa Sovata, privind derularea procesului de compostare a deseurilor biodegradabile.

Sa reducem cantitatea de deseuri

„Promovam aceasta activitate pentru a evita cheltuielile si investitiile de timp, energie si combustibil in transportul acestor asa zise deseuri, in principal prin activitati de constientizare si compostare. Aceasta este ideea acestui proiect, sa reducem cantitatea de deseuri, care se scoate in fata casei sau a blocului, de a reduca impactul asupra mediului. Procedeul este unul foarte simplu, este unul natural. Practic, nu se face altceva decat sa se aseze acea lada de compostat in care se arunca resturile vegetale, pana aceasta se umple, dupa care se amesteca, se cerne, procedeul descompunerii durand intre 6 si 9 luni.”

Szakacs Lazlo, coordonatorul proiectului, presedintele Asociatiei Rhododendron

Compost pentru intretinerea zonelor verzi

„Prin organizarea compostarii „la sursa”, va scadea procentul componentelor biodegradabile, transportate catre deozitele de deseuri, asigurand astfel conformarea cu prevederile legale, compostul obtinut fiind utilizat la intretinerea zonelor verzi si a gradinilor. Intr-o gospodarie oarecare, intre 30 si 50 la suta din componentele aruncate sunt biodegradabile, care se preteaza pentru compostare. Daca cineva are o productie de deseuri cu 30 la suta mai redusa, cu atat ar trebui sa plateasca mai putin.”

Gellert Miklos, presedintele Asociatiei pentru Protectia Mediului si Sanatatii SZIKE, Budapesta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *