Proiectul de decontaminare din Posta Rat in pericol! Pierdem milioanele de euro de la Uniunea Europeana?!

Proiectul de decontaminare din Po?ta Rât în pericol! Pierdem milioanele de euro de la Uniunea European??!
Proiectul de decontaminare din Posta Rat in pericol! Pierdem milioanele de euro de la Uniunea Europeana?!
Proiectul de decontaminare din Posta Rat in pericol! Pierdem milioanele de euro de la Uniunea Europeana?!

Proiectul european ”Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Depozit deseuri periculoase UCT – Posta Rat din Municipiul Turda” este sub semnul intrebarii, iar Turda ar putea pierde circa 17 milioane de euro, bani cu care trebuia decontaminata zona Posta Rat (Oprisani, peste Aries), iar pe acel teren urma sa se realizeze un spatiu verde, respectiv cel mai mare parc din Turda.

Asta pentru ca proiectul era preconizat sa se finalizeze in aprilie 2014. Cu toate acestea, s-a batut pasul pe loc si nu s-a efectuat nici o lucrare, o parte din bani cheltuindu-se pe materiale informative, consultanta si alte cheltuieli care nu tin efectiv de lucrarea in sine.

”Municipiul Turda beneficiaza de fonduri obtinute in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu pentru a reabilita un sit poluat istoric. Proiectul cu denumirea „Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Depozit Deseuri Periculoase UCT – Posta Rat” are o valoare totala fara TVA de 81.931.471 RON , din care 80% este finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, 18% din bugetul de stat, si 2% din bugetul local al Municipiului Turda. Acest proiect va fi implementat intr-o perioada de 33 de luni, si se va finaliza la 10 aprilie 2014”, asta e prezentarea de pe site-ul proiectului, www.postaratturda.ro.

Teoria proiectului era extrem de generoasa: ”Prin acest proiect se doreste decontaminarea sitului si transformarea acestuia intr-o zona verde de utilitate publica. Se va trata solul contaminat si apa subterana, iar solul decontaminat se va acoperi cu un strat de pamant vegetal in care vor fii plantati arbori. Dupa incheierea masurilor de decontaminare, in vederea asigurarii reusitei remedierii, situl Posta Rat va fi monitorizat pentru o perioada de 10 ani. Astfel se va limita efectul poluarii asupra mediului inconjurator si asupra populatiei”.

In practica, insa, de mai bine de doi ani se bate pasul pe loc, din cauza faptului ca au existat tot felul de probleme la licitatie. Problemele, insa, s-au cam rezolvat, insa timpul maxim in care proiectul mai poate fi implementat cu bani europeni (finele anului 2015) obliga administratia locala sa urgenteze demararea efectiva a proiectului. Asta in cazul in care nu vrea sa piarda banii!

Adresa-avertisment de la castigatorul licitatiei

Societatea care a castigat licitatia pentru implementarea acestui proiect, Romabelt Import Export SRL (in asociere cu Geohidroterv Kft), a transmis zilele acestea o adresa in atentia Primariei municipiului Turda, avertizand ca autoritatea contractanta (Municipiul Turda prin Primaria Turda) ”intelege a intarzia adjudecarea contractului din motive pe care putem doar sa le banuim, periclitand astfel in mod deliberat implementarea proiectului”.

”Solicitam Autoritatii contractante – Comisiei de evaluare a ofertelor – sa procedeze de urgenta/imediat, fara alte trageri deliberate de timp, la stabilirea noului rezultat al procedurii si declararea ofertei castigatoare, in conformitate cu dispozitivul Deciziei CNSC (n.r. Comisia Nationala de Solutionare a Contestatiilor) amintita si prevederile legale aplicabile in vigoare si cele ale documentatiei de atribuire, in conditiile in care a trecut deja o perioada incredibila de aproape 22 de luni de la data depunerii si inceperea evaluarii ofertelor, intarzierile uriase datorandu-se in exclusivitate activitatilor deliberat ilegale si abuzive ale Comisiei de evaluare din perioada deschiderii si evaluarii ofertelor, cenzurate de nenumarate ori de catre CNSC si Curtea de Apel Cluj”, se precizeaza in aceasta adresa.

Daca se anuleaza nejustificat procedura de achizitie, vor fi sesizate organele de cercetare penala!

Romabelt Import Export SRL Targu Mures da de inteles ca s-a ajuns in punctul maxim de intarziere a implementarii acestui proiect.

”In cazul in care instututia dvs va insista in continuarea acestui sir lung de ilegalitati si abuzuri comise impotriva Asocierii noastre prin a incerca, si de aceasta data, a eluda, a ocoli, a depasi in mod abuziv sau a interpreta deliberat eronat, in modul devenit deja tipic comisiei de evaluare, prevederile legale si/sau cele ale documentatiei de atribuire, respectiv a incerca a anula in mod nejustificat procedura de achizitie pentru motivul real ca nu poate castiga ofertantul favorizat de catre membrii comisiei de evaluare, Asocierea noastra, in vederea protejarii intereselor proprii si a tuturor celorlalti ofertanti care au participat cu buna credinta la aceasta procedura de achizitie publica, pe langa formularea unei noi contestatii, va sesiza, fara ezitare de aceasta data, organele abilitate de cercetare penala, inclusiv Departamentul pentru lupta antifrauda (DLAF) si Directia Nationala Anticoruptie (DNA), solicitand investigarea atat a legaturilor dubioase dintre membrii comisiei de evaluare, care au comis ilegalitatile, si/sau a membrilor UCVAP, care au girat ilegalitatile comise, cu ofertantul flagrant favorizat, cat si a prezentei proceduri de achizitie, atatin ceea ce priveste activitatea de pana acum a comisiei de evaluare, cenzurata de nenumarate ori de catre CNSC si Curtea de Apel pentru motive grave de ilegalitate si tentative clare de fraudare a acestei licitatii cat si a motivelor care stau la baza acestei noi intarzieri deliberat artificiale si nejustificate in procedura de evaluare”, se mai spune in adresa amintita.

Intarzierile au adus proiectul la termenul limita! Ce e de facut?

Ca proiectul trebuia finalizat in aprilie 2014, iar el nici macar nu a inceput in ceea ce priveste partea practica, asta e deja cat se poate de clar. Conform normelor UE, pentru a beneficia de finantarea europeana de circa 17 milioane de euro, proiectul ar trebui finalizat pana la sfarsitul anului 2015, maxim. In caz contrar, orice lucrare s-ar executa dupa 2015 ar trebui sa se plateasca exclusiv de la bugetul local, care nu si-ar permite astfel de cheltuieli.

Pe de alta parte, termenul de efectuare a unor astfel de lucrari s-ar intinde pana spre 12 luni. Cu alte cuvinte, aceste lucrari ar trebui demarate cat mai repede, pentru a putea fi terminate la timp si in termen, astfel incat banii europeni sa fie absorbiti.

O alta varianta ar fi anularea licitatiei (la care face referire si Romabelt Import Export SRL, considerand-o abuziva), insa aceasta varianta nu deschide pespective promitatoare. Asta pentru ca, in acest caz, ar exista doua variante: renuntarea la proiect sau incercarea de a organiza o noua licitatie.

In cazul in care se renunta la proiect, pe langa faptul ca Turda pierde circa 17 milioane de euro din banii europeni, se mai adauga si faptul ca problema zonei contaminate va ramane mult si bine, in conditiile necesitatii unor asemenea sume si in conditiile in care UE nu ar mai finanta acelasi gen de proiect, ca o ”amenda” pentru neimplementarea si ducerea la bun sfarsit a priectului.

Cealalta varianta, in care s-ar organiza o noua licitatie, este la fel de iluzorie, pentru ca implica o posibila noua contestatie, iar procedura de organizare in sine a unei licitatii, de la zero, implica o perioada de cateva luni, fara a tine cont de eventualele intarzieri datorate contestatiilor! Iar daca in prima licitatie s-a ajuns la proceduri neindeplinite dupa vreo doi ani, de ce s-ar crede varianta ca acum s-ar finaliza mult mai rapid, iar lucrarile ar putea incepe undeva in primavara?!

Totusi, pe langa acest aspect, o problema importanta o reprezinta termenul de realizare efectiva al lucrarii. Specialistii sustin ca termenul minim ar fi undeva pe la 10 luni. Cei de la Romabelt spun ca vor putea finaliza lucrarea in termen, respectand cerintele caietului de sarcini, propunerea tehnica si prevederile legale aplicabile, pana la 20.12.2015. Cu conditia ca lucrurile sa se miste efectiv si rapid in directia punerii in practica a acestui proiect important!

In fata atator variabile, ramane o singura intrebare simpla: vom rata sau nu acest proiect european, care vizeaza decontaminarea zonei Posta Rat si transformarea ei intr-un parc de agrement?

Care sunt riscurile de mediu?

Riscurile principale, generate de efectele negative ale poluarii cu substante periculoase, la care sunt supuse atat mediul, cat si populatia sunt:

– riscul de contaminare a apei subterane si de suprafata prin spalarea, infiltrarea si migrarea contaminantilor de pe depozitul de deseuri;

– risc pentru sanatatea locuitorilor din vecinatatea amplasamentului prin inhalarea prafului continand contaminanti antrenati de pe depozit;

– risc pentru sanatatea locuitorilor din apropierea sitului prin contact epidermic sau ingestie directa prin intermediul fructelor/legumelor care asimileaza poluantul principal (HCH).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *