Proiectul pentru amenajarea platoului carstic Meledic, sub semnul intrebarii

Proiectul pentru amenajarea platoului carstic Meledic, sub semnul întreb?rii
Proiectul pentru amenajarea platoului carstic Meledic, sub semnul intrebarii
Proiectul pentru amenajarea platoului carstic Meledic, sub semnul intrebarii

Agentia de Mediu nu a dat proiectului avizele necesare, deoarece locatia aleasa de Primaria Manzalesti se suprapune peste aria protejata, iar acum, administratia locala risca sa nu mai prinda finantare

Reprezentantii Primariei Manzalesti au intampinat greutati in obtinerea avizelor necesare pentru Planul Urbanistic Zonal „Amenajare platou carstic Meledic” pentru realizarea lucrarilor de amenajare in scop turistic a zonei. Proiectul administratiei comunei, de amenajare a zonei mentionate, se numara printre obiectivele cuprinse in lista de programe si proiecte noi de investitii in turism cu finantare prin ministerul de resort. Principalul motiv al demersurilor il constituia necesitatea stabilirii efectelor potentiale asupra mediului produse prin propunerile de amenajare a teritoriului, noul plan urbanistic propunand extinderea suprafetei de intravilan cu 8,78 hectare, iar zona studiata se suprapune peste situl de importanta comunitara „Platoul Meledic”.

De aceea, Agentia de Mediu nu a dat avizul necesar, pentru ca, fiind arie protejata, acolo nu se poate construi. Acum, admi­nistratia locala cauta solutii pentru ca proiectul sa mearga mai departe. Din suprafata de 67 de hectare a Platoului Meledic, circa doua hectare reprezinta zona protejata.

Primarul comunei, Valeriu Besliu, spune ca va fi schimbata locatia investitiei, insa in acelasi timp trebuie urgentate procedurile pentru a mai putea prinde fonduri in perioada imediat urmatoare. Totul depinde acum de cat de repede se va obtine aviz pentru noul proiect de la Institutul National de Proiectare Dezvoltare in ­Turism pe locatia noua. Modificarile trebuie finalizate pana in aprilie-mai pentru a nu se pierde finantarea.

 

Investitii de 900.000 euro

 

„Trebuie sa iesim din zona protejata si vom muta locatia 300 de metri mai jos, in zona Castelului.  Am discutat si cu proiectantul, am ajuns si la o intelegere cu Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Turism sa mutam locatia”,  a precizat primarul Valeriu Besliu. Acesta spune ca toate aceste demersuri sunt necesare pentru a fi posibila finantarea propriu-zisa a lucrarilor de amenajare in scop turistic a zonei, investitii care vor asigura relansarea activitatilor turistice, cat si asigurarea unor surse suplimentare de venituri la bugetul local. „Proiectul nostru cuprinde investitii de aproape 900.000 de euro, din fonduri nerambursabile, prin care se vor amenaja opt bungalouri cu cate doua camere de cazare, un spatiu pentru campare cu 48 de locuri, o parcare pentru 30 de masini si un centru de  informare si documentare turistica, la care se adauga un loc de belvedere”,  ne-a declarat primarul comunei Manzalesti, Valeriu Besliu. Documentatia intocmita pentru realizarea acestor obiective a fost avizata favorabil de Comisia Tehnico-Economica a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului inca de anul trecut, cu amendamentul obtinerii acordului de mediu, dupa care va urma parcurgerea celorlalti pasi organizatorici pentru inceperea investitiilor cuprinse in proiect. Hotararea de Guvern initiala pe care a fost prins proiectul viza finantare din fonduri guvernamentale, acum ramane de vazut din ce surse vor fi asigurate fondurile si cum vor decurge discutiile cu cei de la Ministerul Turismului.

 

Ruine ale fundatiei care ar fi trebuit sa sustina Castelul Peles

 

Platoul Meledic este in acelasi timp sit de importanta comunitara si rezervatie de importanta nationala, datorita unicitatii lui.

La circa un kilometru distanta de platoul Meledic, intr-o padure de tei, se afla Pestera de Sare, unica in Europa prin modul de formare. Se spune ca lungimea pesterii depaseste 30 de kilometri, iar unele sali au inaltimi de aproape 200 de metri. Intrarea in grota a fost blocata cu cativa ani in urma de o alunecare de teren, care a format in munte un crater cu pereti albi, adanc de peste 100 de metri. De asemenea, aici exista o serie de elemente faunistice deosebite, cu caracter submediteranean: scorpion carpatic, o specie romaneasca de termite, mojdrean, scumpie. Batranii spun ca platoul Meledic este prima locatie pe care Regina Maria ar fi ales-o pentru construirea Castelului Peles. Moartea arhitectului, insa, a determinat-o pe Regina sa decida schimbarea amplasamentului. Astazi, in acel loc, sunt inca vizibile ruinele fundatiei ce ar fi trebuit sa sustina Palatul Regal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *