Proportia reciclarii in Romania este de 1%, in timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 42%

Cel mai recent studiu al Uniunii Europene cu privire la reciclarea deseurilor menajere arata ca Romania se situeaza pe ultimele locuri

In Romania, deseurile sunt o problema grava nu numai de mediu, ci si de civilizatie. In tot acest timp, alte state UE castiga sume enorme din reciclarea deseurilor. Si Romania ar putea castiga acesti bani, daca guvernului i-ar pasa de aplicarea legislatiei si si-ar face datoria fata de cetatean, se arata intr-un comunicat de presa semnat Rovana Plumb, eurodeputata PSD, membra in Comisia de Mediu a PE.

Prezentam comunicatul de presa:
”Cel mai recent studiu al Uniunii Europene cu privire la reciclarea deseurilor menajere arata ca Romania se situeaza pe ultimele locuri intre statele membre UE. Astfel, 99% din toate deseurile municipale sunt depozitate in gropi de gunoi, in timp ce media europeanaeste de 38%. Proportia reciclarii este de numai 1% in tara noastra, in timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 42%. In tari precum Danemarca, Germania, Austria, Belgia, rata de reciclare este peste 80%.

Toate aceste nerealizari in domeniul gestionarii deseurilor in Romania au o cauza comuna, pe care am mai evidentiat-o si in alte ocazii: proasta implementare a directivei-cadru privind deseurile. Domnule ministru Borbely, stiti oare ca, la nivel european, s-ar castiga 72 miliarde euro numai din implementarea corecta a acestei directive?

Corecta punere in practica a directivei inseamna respectarea angajamentelor asumate de Romania prin Tratatul de aderare –adica inchiderea etapizata a gropilor de gunoi neconforme si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene pentru dezvoltarea sistemelor integrate de gestionare a deseurilor la nivel judetean. Este oare posibil ca, in anul 2012, pentru 5 proiecte termenul de transmitere la Comisia Europeana sa nu poata fi estimat, iar din cele 7 programate pentru trimestrul I din 2012, sa fie transmise (pana la data de 5 martie) numai doua?

Cum sa se atinga rata medie de reciclare la nivel european in Romania, cand abia in noiembrie 2011 s-a finalizat transpunerea directivei-cadru privind deseurile, desi termenul era decembrie 2010? Cum sa performeze Romania in acest domeniu, cand tara noastra nu mai are Strategie si Plan National de gestionare a deseurilor din anul 2009?

Punerea in practica a Foii de parcurs pentru o Europa eficienta din punct de vedere al utilizarii resurselor ar trebui sa aiba doua finalitati esentiale pentru Romania: traiul intr-un mediu nepoluat si crearea de locuri de munca “verzi”. Prima finalitate are legatura cu civilizatia elementara. A doua – cu stimularea economiei, singura cale de a depasi cu adevarat criza.

Neactionand, Guvernul isi neglijeaza in mod grav si inacceptabil obligatia fata de principalul beneficiar al acestor masuri, CETATEANUL.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *