Proprietarii de paduri din zona Huedin, terorizati si batuti de hotii de lemne

Proprietarii de paduri din zona Huedin, terorizati si batuti de hotii de lemne

Furturile masive de lemn din paduri se lasa, in ultimul timp, cu pete de sange peste aurul verde al Romaniei. Mai exact, in padurile din zona Huedinului, aproape fiecare tentativa de furt de lemne se lasa cu agresiuni asupra proprietarilor de teren, care incearca sa isi apere cu propriile forte avutia, iar dreptatea se face, mai nou, cu furci, bate si topoare. Comunitatea de rromi din zona terorizeaza proprietarii de padure. La inceputul lunii septembrie, doi barbati au ajuns la spital cu rani grave, batuti de hotii de lemne.

Ceea ce se vede in imaginile alaturate este rezultatul defrisarilor ilegale care au loc, zilnic, pe cele 200 de hectare de padure aflate la confluenta comunelor clujene Margau si Calatele. Furturile de lemn s-au inmultit in ultima perioada, spun proprietarii padurii, care arata ca situatia a degenerat si s-a ajuns chiar la agresiuni. Asta, mai ales de cand oamenii au incercat sa limiteze accesul carutelor locuitorilor de etnie rroma in padurea lor, prin saparea unui sant imens, la mijlocul distantei dintre padure si colonie. Localnicii povestesc ca au fost atacati de multe ori de cetatenii de etnie rroma. Oamenii spun ca acestia veneau inarmati cu bate, furci si topoare.

Mai nou, proprietarii care incearca sa ii alunge pe taietorii ilegali de lemne de pe terenurile lor, sunt atacati chiar in prezenta politistilor. „Cand am coborat pe drum sa mergem catre casa, am fost atacati de catre un numar de aproximativ 50 – 60 de cetateni de etnie rroma, inarmati cu furci, cu securi, cu bate, domnul politist s-a dat jos pentru a-i putea stapani”, povesteste Bogdan Nicoara, secretarul Composesoratului Urbarial Ciuleni.

Zece zile de spitalizare dupa ce l-au batut hotii de lemne

La inceputul lunii septembrie, doua persoane abia au scapat cu viata de furia rromilor surprinsi in padure in timp ce taiau copaci. Una dintre victime este chiar padurarul responsabil de zona. Cealalta, un localnic care are cateva hectare de padure in zona. In urma agresiunilor, Mircea Radovici a stat 10 zile internat la sectia de Neurologie din Cluj. „Cand m-am intors de la ala care mi-a venit in spate, a venit alta persoana cu ruda sa ma loveasca in fata si cand m-am dat inapoi, m-a lovit celalalt din spate, tot cu ruda, nu a dat cu topor, ca daca dadea cu topor, ma omora. Din momentul ala nu mai stiu nimic. Am cazut si m-am trezit la urgente la Cluj”, isi aminteste victima, Mircea Radovici. Padurarul Ioan Costea completeaza: „Cineva i-a anuntat si au venit pe noi, cu pietre, cu furci, cu coase, cu tot ce-au apucat. Am primit si eu un bat peste ureche, peste cap si am luat-o la fuga pentru ca mi-am dat seama ca se intampla ceva mai grav”.

Nicio pedeapsa pana acum

Miza acestor atacuri o reprezinta banii obtinuti din vanzarea lemnelor taiate fraudulos din padurile oamenilor. Lemnul taiat abuziv din paduri ajunge, de cele mai multe ori, pe piata neagra de profil, vandut pe bani de nimic. Autoritatile responsabile de stapanirea fenomenului ridica neputincioase din umeri. Intocmesc periodic dosare penale, cheama presupusii agresori la audieri. Si…cam atat. Dosarele zac apoi luni intregi in sertarele Parchetelor. „Sigur ca nu putem ramane indiferenti la fenomenul infractional de pe raza comunei Calatele, in urma analizelor intreprinse s-a suplimentat numarul politistilor, s-a alocat un autoturism, plus au fost intocmite doua dosare penale”, arata comisarul-sef Augustin Rus, comandantul Politiei Huedin. „Materialele sunt transmise la Parchet, cred ca sunt in atentia organelor. Din ce date am eu, nu am cunostinte sa fi facut Parchetul vreo solutionare”, completeaza Istrate Stetco, inspector-sef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *