Proprietarii privati de padure vor putea aplica in aceasta luna pentru fonduri europene destinate refacerii padurilor

Proprietarii privati de padure vor putea aplica in aceasta luna pentru fonduri europene destinate refacerii padurilor

Proprietarii privati de padure din judetul nostru vor putea aplica in aceasta luna pentru fonduri europene destinate refacerii padurilor, avand posibilitatea de a obtine intre 5.000 si 1.000.000 euro pentru proiectele depuse.

Potrivit unui comunicat al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), prima sesiune pentru depunerea cererilor de finantare pentru „Imbunatatirea valorii economice a padurii” a fost deschisa luni, 2 aprilie, urmand a lua final la data de 30 aprilie a.c. Fondurile nerambursabile disponibile pentru aceasta sesiune de primire a proiectelor, aferente Masurii 122 „Imbunatatirea valorii economice a padurii” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), sunt de 25 de milioane de euro, iar alocarea totala pentru aceasta masura de finantare, pana in anul 2013, este de 135,86 milioane de euro.

Fonduri in functie de suprafata

Printre conditiile minime pentru accesarea sprijinului financiar exista obligatia ca suprafata minima de padure detinuta de proprietarii din judetul nostru sa fie de 0,5 hectare, padurea sa fie inclusa in amenajamentul silvic, dar si ca beneficiarul sa detina avizele si autorizatiile necesare, in functie de tipul de proiect. Anumite achizitii din cadrul proiectului pot fi facute in functie de suprafata de padure detinuta, detaliile fiind disponibile in Ghidul Solicitantului pentru Masura 122. Totusi, prin aceasta masura, nu sunt finantate activitatile legate de asigurarea regenerarii padurii dupa eliminarea arboretului in urma ultimei taieri si nici cheltuielile aferente acesteia. Totodata, nu sunt eligibile investitiile in paduri si alte terenuri acoperite de vegetatie forestiera care apartin statului.

Echipamente si puieti

Prin fondurile nerambursabile oferite de Masura 122 sunt vizate obiective precum refacerea padurilor, achizitionarea de echipamente si masini de taiere pentru realizarea masurilor tehnice pentru intretinerea padurii, precum si producerea de puieti forestieri pentru nevoile proprii ale padurii detinute. Beneficiarii eligibili sunt proprietari privati de padure, persoane fizice sau juridice si asociatii ale acestora, forme asociative ale proprietarilor de padure (composesorate, obsti de mosneni, paduri graniceresti si altii) – constituite in baza Legii 1/ 2000, dar si comune ori institutii de cult detinatoare de paduri. Valoarea sprijinului nerambursabil oferit pentru ”Imbunatatirea valorii economice a padurii” va fi de pana la 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar in zonele defavorizate (LFA) si siturilor Natura 2000 sprijinul public va fi de pana la 60% din totalul cheltuielilor eligibile. Conducerea APDRP au precizat ca plafonul maxim al sprijinului public acceptat pentru un proiect nu poate depasi 1.000.000 de euro, iar valoarea totala minima eligibila a unui proiect este de 5.000 de euro, conform prevederilor PNDR. Depunerea proiectelor aferente Masurii 122 se va face la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, zilnic, in timpul programului de lucru. Termenul limita al depunerii cererilor de proiecte pentru aceasta sesiune este luni, 30 aprilie 2012, ora 12,00, conform Anuntului cererii de proiecte pentru Masura 122, disponibil pe pagina de internet a APDRP, www.apdrp.ro. Pentru a primi finantare nerambursabila, solicitantul trebuie sa indeplineasca cerintele de conformitate si eligibilitate mentionate in cadrul Ghidului Solicitantului aferent acestei masuri de finantare. Acesta se poate descarca gratuit de pe pagina de internet a Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, www.aprdp.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *