Propunere a CE in agricultura ecologica: Controale consolidate si certificari ale micilor fermieri „in grup”

Practici agricole ecologice prin proiectul PACINFO
Propunere a CE in agricultura ecologica: Controale consolidate si certificari ale micilor fermieri "in grup"
Propunere a CE in agricultura ecologica: Controale consolidate si certificari ale micilor fermieri „in grup”

Controalele privind conditiile de practicare a agriculturi ecologice vor fi efectuate in functie de riscuri, iar micii agricultori vor putea fi certificati „in grup” pentru a avea acces mai usor la polticile pentru agricultura ecologica, potrivit unei propuneri de regulament prezentate marti de Comisia Europeana. 

Conform unui comunicat al executivului comunitar, propunerea pentru un regulament nou privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice prevede:

  • consolidarea si armonizarea normelor atat in Uniunea Europeana, cat si pentru produsele importate, prin eliminarea multora dintre exceptiile actuale in materie de productie si de controale;
  • consolidarea controalelor prin aplicarea lor in functie de riscuri;
  • facilitarea aderarii micilor fermieri la agricultura ecologica, prin introducerea posibilitatii ca acestia sa se inscrie intr-un sistem de certificare in grup;
  • o alta abordare a dimensiunii internationale a comertului cu produse ecologice, prin adaugarea  unor noi dispozitii referitoare la exporturi;
  • simplificarea legislatiei in scopul reducerii costurilor administrative suportate de fermieri si al imbunatatirii transparentei.

„Viitorul sectorului ecologic al UE depinde de calitatea si onestitatea produselor vandute cu logoul ecologic european. Comisia urmareste imbunatatirea cantitativa si calitativa a agriculturii ecologice a Uniunii Europene, prin consolidarea increderii consumatorilor in produsele ecologice si prin indepartarea obstacolelor din calea dezvoltarii agriculturii ecologice. Acest pachet este bun atat pentru consumatori, cat si pentru fermieri. Consumatorii vor avea garantii mai solide privind alimentele ecologice produse si vandute in UE, iar fermierii, producatorii si comerciantii cu amanuntul vor avea acces la o piata mai extinsa atat in Uniune, cat si in afara ei”, a declarat Dacian Ciolos, comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.

Propunerea va fi transmisa Parlamentului European si Consiliului UE.

CE arata ca agricultura ecologica „imbina bune practici de mediu, un nivel ridicat de biodiversitate, conservarea resurselor naturale si standarde de productie ridicate bazate pe substante si procese naturale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *