Protectia mediului prin desene animate

Filmele lui Disney lanseaza de zeci de ani mesaje pentru conservarea naturii.

Ne aducem cu totii aminte de desenele animate „Bambi”, „Cartea Junglei” sau „Tarzan”, care ne tineau aproape de televizor ore intregi sau care, mai demult, umpleau salile cinematografelor. Conform unei carti publicate de un profesor asistent la Universitatea Cambridge, desenele animate ale lui Walt Disney au jucat un rol crucial in educarea publicului in spiritul protejarii mediului inconjurator.

Povestile personajelor din desenele animate create de Walt Disney, de la „Alba-ca-Zapada” (1937) si pana la „In cautarea lui Nemo” (2003), au mentinut treaza constiinta spectatorilor in ceea ce priveste ocrotirea mediului, remarca David Whitley, in volumul „Ideea Naturii in animatiile Disney”.

Cartea subliniaza ideea ca animalele nostime din filmele de animatie au incurajat, sistematic, generatii de copii sa se alature naturii si sa o protejeze. Whitley spune ca „Bambi” (1942) a avut o covarsitoare putere de influenta asupra miscarii ecologiste. „Filmele produse de Walt Disney au fost adesea criticate ca fiind neautentice si populiste. Insa aceste desene animate ne-au insuflat respectul fundamental pentru mediul inconjurator”, explica David Whitley.

Omul, ca parte din natura

Walt Disney promoveaza prietenia om-natura prin intermediul unor creatii precum: „Alba-ca-Zapada si cei sapte pitici”, „Cenusareasa”, „Bambi”, „Cartea junglei”, „Mica sirena”, „Frumoasa din padurea adormita”, „Tarzan” sau „In cautarea lui Nemo”. Desenele animate produse in acest studiou sugereaza ca oamenii si natura pot coexista in mod fericit daca omul intelege ca nu poate incalca legile naturii.

De exemplu, in „Alba-ca-Zapada si cei sapte pitici”, padurea ofera telespectatorilor un sens al integritatii, dar si al detasarii naturii de civilizatia umana prea opresiva. Autorul vede in personajul Alba-ca-Zapada un model care demonstreaza tuturor cum oamenii ar putea proteja mediul. Si personajul Mowgli din „Cartea junglei” ne insufla ideea de a respecta natura, si chiar dorinta de a deveni parte din ea. In ultima vreme, mai multe case de productie se intrec in lansarea de filme ce contin mesaje in spiritul salvarii mediului inconjurator.

Educatie prin filme

DreamWorks Animation a lansat anul trecut, „Bee Movie”, povestea unei albinute care demonstreaza ca disparitia harnicelor insecte ar provoca un adevarat dezastru ecologic.

Apoi, „Happy Feet”, o productie australiana, pre-zinta aventurile lui Mumble, un pinguin de pe banchiza antarctica. Micul dansator reuseste sa transmita oamenilor mesajul ca pescuitul excesiv ucide animalele polare. David Whitley anticipeaza ca productia unor astfel de filme va continua, intrucat copiii trebuie sa fie initiati in domeniul protectiei mediului inca de la varste fragede.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *