Protejarea habitatelor poate condamna Delta la la saracie?

Delta Duanrii

Sefii administratiei din judetul Tulcea incearca sa boicoteze aplicarea legislatiei europene care vizeaza protectia habitatelor salbatice periclitate din nordul Dobrogei. In ultimii ani, in baza unor studii stiintifice realizate de cercetatori, aproximativ 80 la suta din suprafata judetului Tulcea a fost inclusa in reteaua europeana de situri Natura 2000.

Comisia Europeana a notificat recent Guvernul Romaniei ca nu si-a onorat integral angajamentele privind protejarea habitatelor pasarilor salbatice periclitate, in special a celor din Delta Dunarii si din zonele limitrofe si a precizat ca va declansa procedura de ifringement daca nu se conformeaza. Pentru a evita un conflict juridic cu CE, Ministerul Mediului a comandat un nou studiu pentru extinderea ariilor protejate Natura 2000.

Recent, expertii au propus Ministerului Mediului sa extinda siturile respective cu un milion de hectare, suprafata care coincide cu angajamentele tarii noastre din Tratatul de Aderare la UE. Conform acestui studiu, in judetul Tulcea ariile protejate ar urma sa se extinda cu peste 40.000 de hectare si vor reprezenta 88 la suta din suprafata judetului.

Primarii se revolta

Demersul ecologistilor i-au adus in pragul revoltei pe sefii Consiliului Judetean Tulcea si pe primarii din comunele tulcene. Victor Trahon, presedinte al CJ Tulcea, le-a cerut primarilor din acest judet sa trimita memorii premierului Boc pentru a impiedica extinderea siturilor Natura 2000 la 88 la suta din suprafata judetului, motivand ca se va bloca dezvoltarea economica a localitatilor. „Daca se vor extinde zonele protejate conform propunerilor facute de cercetatori, dezvoltarea parcurilor eoliene si extractia pietrei pentru constructii vor fi blocate, iar comunitatile locale vor fi condamnate la saracie”, a spus Tarhon la o intalnire cu primarii. Ilie Stefan, primarul comunei Luncavita, sustine ca „siturile Natura 2000 nu pot fi delimitate pe teritoriul localitatilor fara acordul comunitatilor, iar acest acord nu s-a dat, nici dezbateri publice cu localnicii nu s-au relizat, desi procedura europeana impune acest lucru.”

Interese politice

Daca studiile cercetatorilor vor fi luate in seama de Guvern si vor fi extinse ariile protejate cu 40.000 de hectare, carierele de piatra din zonele Somova, Niculitel, Isaccea, Luncavita, Greci, Macin, Baschioi vor fi inchise pentru ca afecteaza habitatul unor pasari periclitate. Din aceste cariere regii asfaltului extrag piatra incorporata in drumurile care se realizeaza in intreg sudul Romaniei. Un nou sit Natura 2000 va afecta si cariera de la Baschioi, perimetru concesionat de firma Marmosim Simeria a lui Videanu. Din aceasta cariera se extrage granitul, care a inceput sa fie utilizat la placarea unor imobile publice, cum ar fi noul sediu administrativ al Consiliului Judetean Tulcea.

Cercetatorii au inclus in noua harta a siturilor europene Natura 2000 si o parte din terenurile pe care se construiesc parcuri eoliene. Unele din aceste parcuri sunt realizate de investitori straini in parteneriat cu firme ale unor politicieni, cum ar fi firme ale familiilor liderilor PDL de la Piatra Neamt Gheorghe Stefan si Ioan Oltean. Daca Guvernul va declara aceste terenuri arii protejate, afacerile acestor politicieni si ale regilor asfaltului vor fi afectate. Din acest motiv se apeleaza la premierul Boc pentru a nu fi emisa hotararea de guvern privind dselimitarea noilor situri Natura 2000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *