Comisia Europeana prezinta un plan de actiune pentru protejarea resurselor de apa ale Europei

Comisia Europeana prezinta un plan de actiune pentru protejarea resurselor de apa ale Europei

Comisia a lansat un plan de actiune pentru protejarea resurselor de apa ale Europei. Este vorba de o strategie vizand asigurarea disponibilitatii unei ape de calitate, in cantitati suficiente, care sa raspunda nevoilor populatiei, economiei si mediului.

In ciuda progreselor inregistrate in ultimii ani, calitatea apelor din UE lasa de dorit. Nici in ceea ce priveste cantitatea de apa disponibila nu stam mai bine: deficitul de apa devine o problema din ce in ce mai raspandita in Europa, in vreme ce un numar prea mare de state membre se confrunta cu tot mai multe fenomene extreme, cum ar fi inundatiile.

Trebuie sa ne intensificam eforturile pentru a rezolva problemele vechi si noi, in special poluarea apei, captarea apei pentru agricultura si productia de electricitate, utilizarea terenurilor si efectele schimbarilor climatice. Sunt necesare masuri consolidate pentru a ajuta UE sa isi protejeze resursele de apa si sa imbunatateasca eficienta utilizarii resurselor sale (inclusiv a apei).

Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Acest plan de actiune arata ca avem o buna intelegere a problemelor cu care ne confruntam si ca dispunem de o baza solida pentru a le aborda. A venit momentul sa trecem la actiune pentru a beneficia pe deplin de legislatia noastra si a deschide calea unor solutii inovatoare la nivel strategic si la nivel practic in acest sector. Este necesar un echilibru durabil intre cererea si oferta de apa, luand in considerare nevoile populatiei si pe cele ale ecosistemelor naturale pe care se bazeaza aceasta.”

Un plan de actiune

Pentru a atinge pana in 2015 obiectivul referitor la o stare buna a apelor, stabilit deja prin directiva-cadru privind apa, planul de actiune propune o abordare strategica pe trei niveluri:

  • imbunatatirea implementarii politicii actuale a UE in domeniul apei, prin exploatarea la maximum a posibilitatilor oferite de legile in vigoare; de exemplu, stimularea adoptarii de masuri de retinere naturala a apei, cum ar fi refacerea zonelor umede si a zonelor inundabile ori imbunatatirea implementarii principiului „poluatorul plateste” prin masuratori, stabilirea tarifelor si o analiza economica mai buna;
  • favorizarea integrarii obiectivelor politicii in domeniul apei in alte domenii strategice relevante, cum ar fi agricultura, pescuitul, energia regenerabila, transportul, precum si fondurile de coeziune si fondurile structurale;
  • acoperirea lacunelor cadrului existent, in special in ceea ce priveste instrumentele necesare pentru cresterea eficientei utilizarii apei; in acest sens, planul de actiune prevede stabilirea de catre statele membre a unor obiective in materie de contabilizare a apei si de eficienta a utilizarii apei, precum si elaborarea de norme UE in ceea ce priveste reutilizarea apei.

Planul de actiune nu prevede un cadru constrangator care sa stabileasca o solutie unica universala, ci le propune statelor membre un set de instrumente susceptibile sa imbunatateasca gospodarirea apei la nivel national si regional si la nivelul bazinelor hidrografice.

Planul de actiune precizeaza ca protectia apei nu se limiteaza la protectia mediului, ci este de asemenea o problema de sanatate si de bunastare, care are efecte asupra cresterii economice si prosperitatii. Planul de actiune urmareste sa garanteze ca sectorul apei din UE exploateaza din plin potentialul sau de crestere si ca sectoarele economice care depind de disponibilitatea apei la anumiti parametri calitativi pot prospera si stimula astfel cresterea economica si crearea de locuri de munca. Planul de actiune beneficiaza de sustinerea unui parteneriat european pentru inovare in domeniul apei lansat in mai 2012.

Etapele urmatoare

Implementarea propunerilor prezentate in planul de actiune se va face in cadrul strategiei comune de implementare a directivei-cadru privind apa. Este vorba de un proces deschis si participativ care reuneste statele membre, organizatii neguvernamentale si intreprinderi. Calendarul planului de actiune privind apa este strans legat de cel al strategiei Europa 2020 a UE si in special de cel al Foii de parcurs privind eficienta utilizarii resurselor2011, in cadrul careia planul de actiune este elementul-cheie in domeniul apei. Totusi, analiza pe care se bazeaza planul de actiune acopera o perioada mai lunga, care se intinde pana in 2050, si este de asteptat sa contureze politicile UE in domeniul apei pe termen lung.

Context

In 2000, directiva-cadru privind apa a instituit un cadru juridic pentru protejarea si restabilirea puritatii apei in intreaga Europa si pentru garantarea utilizarii acesteia pe termen lung si in mod sustenabil. Obiectivul general al directivei-cadru privind apa este de a readuce toate apele – de exemplu lacuri, rauri, paraie si panze freatice – la o stare sanatoasa pana in 2015. Insa atingerea obiectivelor politicilor UE in domeniul apei este amenintata de mai multe probleme vechi si noi. Planul de actiune pentru protejarea resurselor de apa ale Europei este raspunsul dat de UE la o provocare permanenta: atingerea obiectivelor politicii UE in domeniul apei. Propunerile din planul de actiune sunt rezultatul unui proces de vasta consultare a publicului si a partilor interesate.

In cursul elaborarii planului de actiune, s-a efectuat o evaluare a planurilor de management al bazinelor hidrografice ale statelor membre ale UE si a politicii UE privind deficitul de apa si seceta. Evaluarea a aratat ca legislatia actuala privind apa prezinta inca anumite lacune, precum si deficiente considerabile privind implementarea, subliniind de asemenea ca este necesar sa se rezolve conflictele dintre politica in domeniul apei si obiectivele altor politici

Pentru informatii suplimentare puteti consulta:

Pagina web a Comisiei dedicata Planului de actiune pentru protejarea resurselor de apa ale Europei:

http://ec.europa.eu/environment/water/blueprint/index_en.htm

A se vedea de asemenea:

Pagina web a Comisiei dedicata Parteneriatului european pentru inovare in domeniul apei:

http://ec.europa.eu/environment/water/innovationpartnership/index_en.htm

Foaia de parcurs catre o Europa eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor:

http://ec.europa.eu/environment/resource_efficiency/pdf/com2011_571.pdf

MEMO/12/866

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *