Protest la Bucuresti fata de eliberarea avizelor de mediu pentru explorarea gazelor de sist in Vaslui

0
84
Protest fata de eliberarea avizelor de mediu pentru explorarea gazelor de sist in Vaslui
Protest fata de eliberarea avizelor de mediu pentru explorarea gazelor de sist in Vaslui

Partidul Verde organizeaza miercuri, 17 iulie, intre orele 12.00 si 14.00, un protest in fata sediului Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (Aleea Lacul Morii, nr.151, Sector 6, Bucuresti) pentru a-si exprima dezaprobarea fata de eliberarea avizelor de mediu pentru demararea lucrarilor pentru explorarea gazelor de sist in perimetrele din judetul Vaslui si, in acelasi timp, va actiona pe toate caile civice si politice impotriva unor astfel de decizii.

Protestul va avea loc pe 17 iulie pentru ca in urmatoarea zi, 18 iulie, a fost anuntata de catre Mihail Faca, presedintele ANPM, eliberarea avizelor de mediu pentru explorarea gazelor de sist pentru trei perimetre din judetul Vaslui.

Reamintim ca motivatia domnului Faca pentru acest avizarea documentului care va consfinti demararea explorarii gazelor de sist in estul Romaniei a fost: „Sondele de explorare creeaza fiecare aproximativ 400 de locuri de munca, din care 100-120 sunt directe, iar restul sunt joburi indirecte, de exemplu pentru transport sau lucrari de amenajare. In total vor fi aproximativ 1.200 de locuri de munca. Avizul este vesnic, iar explorarea ar putea dura intre 1,5 si 5 ani”.
Chemam alaturi de noi simplii cetateni, reprezentantii societatii civile sau politicienii de buna credinta pentru a duce aceasta lupta pana la final si sa dovedim ca ne pasa de ziua de maine, ca vrem o Romanie curata, o Romanie sanatoasa.Dar preocuparea institutiei pe care o conduce dl. Mihail Faca ar trebui sa fie protectia mediului, nu crearea unor locuri de munca in industrii poluatoare si cu grad ridicat de risc si de impact negativ asupra mediului. Acest lucru dovedeste o data in plus ca este vorba de o decizie politica pentru care acum se incearca o acoperire pseudo-legala din perspectiva institutiilor de protectie a mediului. Acelasi tip de discurs legat de crearea de locuri de munca, insa in favoarea proiectului minier pe baza de cianuri de la Rosia Montana, l-am auzit si la un fost secretar de stat de la Ministerul Mediului sub guvernarea PDL. Asistam la un derapaj grav al institutiilor chemate sa protejeze mediul, dar care se transforma – iata – in promotorii unor tehnologii toxice.
Partidul Verde a sanctionat prompt declaratia presedintelui ANPM, Mihail Faca, si demersurile agentiei pe care o conduce (pentru ca e dovada unei decizii politice si nicidecum una tehnica – asa cum presupun atributiile institutiei pe care o reprezinta) si a luat pozitie fata de efectele nocive asupra mediului  pe care le va avea gestul sau. ( aici).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here