Protest Greenpeace anti-OMG

Eveniment Greenpeace anti-OMG, ieri-dimineata la Bucuresti. Un grup de activisti ai organizatiei ecologiste a protestat in fata Palatului Victoria, cerandu-i prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu sa interzica importul si cultivarea porumbului modificat genetic inainte de inceperea perioadei de insamantari. Ecologistii au afisat un banner pe care scria: „Tariceanu: romanii nu vor porumb modificat genetic!”. Trei dintre activisti, legati la ochi, au simulat ca sunt hraniti de Tariceanu (un alt activist mascat, care era manuit ca o marioneta de o companie producatoare de porumb modificat genetic).

Cei 15 protestatari au cerut premierului interzicerea porumbului modificat genetic si sa discute aceasta problema in sedinta de Guvern. „Vrem ca Tariceanu sa anunte intentia de a interzice porumbul modificat genetic MON810, astfel incat sa sprijine agricultura durabila, care produce alimente sanatoase si protejeaza mediul si sanatatea oamenilor”, au spus ecologistii. Manifestatia de ieri vine in contextul in care, la inceputul anului, Franta a interzis porumbul modificat genetic, anuntand ca Romania este urmatoarea tara care trebuie sa faca acest pas. De asemenea, comisarul european de Mediu, grecul Stavros Dimas, a adus in atentie noi dovezi stiintifice care arata ca aceasta planta modificata, care produce propriul pesticid, nu este sigura pentru mediu.


RISCURI.
Felul in care porumbul modificat genetic afecteaza pe termen lung solul, animalele, plantele si sanatatea oamenilor ramane inca necunoscut. Dar studiile pe termen scurt – respectiv trei luni – evidentiaza urme de toxicitate in organele interne (ficat si rinichi) la animalele testate si ca toxina produsa de planta are efecte negative asupra speciilor neavizate si asupra solului.

Acuze
In favoarea demersului lor, ecologistii adauga ca supermarketurile din Romania elimina din rafturi alimentele modificate genetic, iar consumatorii resping categoric aceste produse. Totodata, spun ei, fermierii nu au parut interesati sa cultive porumb modificat genetic, doar 0,01% din productia totala de porumb fiind modificata genetic, restul fiind porumb conventional si ecologic, care combate pe cale naturala, in mod eficient, acelasi daunator pentru care a fost creat MON810.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *