Protestatari, tinuti la poarta simpozionului sponsorizat de companiile miniere

Protestatari, tinuti la poarta simpozionului sponsorizat de companiile miniere
Protestatari, tinuti la poarta simpozionului sponsorizat de companiile miniere

Activistii anti-fracturare si impotriva exploatarii de la Rosia Montana au protestat ieri in fata Facultatii de Geologie din cadrul Universitatii Bucuresti impotriva unui simpozion stiintific, sponsorizat de marile companii miniere.

Facultati, institute de geologie, ANRM si cele mai controversate companii din industria extractiva au organizat evenimentul “Odiseea Resurselor Minerale” in mare secret. Al noualea simpozion international de geologie economica care are loc vineri si sambata, la Bucuresti, se desfasoara cu usile inchise, reprezentantilor presei fiindu-le interzis accesul.

Printre sponsorii evenimentului figureaza companii miniere precum Samax Romania S.R.L. Deva Gold, Eldorado Gold Corporation, Rosia Montana Gold Corporation si Prospectiuni SA. ”Companiile ce vor sa distruga Rovina, Certej, Baita-Craciunesti – practic toti promotorii mineritului cu cianuri din Apuseni, devin partenerii Institutului Geologic Roman si ai institutiilor participante”, se arata in comunicatul protestatarilor.

“Cred ca e vorba de un conflict major de interese in conditiile in care aceste companii sunt direct interesate de exploatarea resurselor si pentru asta au nevoie de opinii favorabile din partea forurilor stiintifice din domeniul geologiei”.

Surprinzator printre organizatori se numara si Insititutul Geologic Roman care a criticat dur anul trecut studiile geologice pentru Valea Corna, amplasamentul iazului de decantare pentru proiectul Rosia Montana. ”Din cauza continutului ridicat in sulfuri, zacamantul de la Rosia Montana se va comporta ca un zacamant refractar la tehnicile standard de recuperare prin cianurare (cianurare in integrum) si absorbtie cu carbune activ. Se vor genera cantitati mari de sulfocianuri, cu descompunere hazardata. Mai mult, perioada de descom­punere a cianurilor din iazul de decantare va fi de 120 de ani”, sustinea fostul director al IGR intr-un interviu acordat Epoch Times in septembrie 2013.

Reamintim ca Asociatia Alburnus Maior a adresat o scrisoare deschisa Rectoratului Universitatii din Bucuresti, privind asocierea si sponsorizarea simpozionului stiintific Odiseea Resurselor Minerale de catre cele mai controversate companii din industria extractiva.

”Este de datoria Universitatii bucurestene sa nu accepte asocieri de niciun fel cu companii si organisme al caror scop principal nu-l constituie cercetarea stiintifica sau educatia. Acest soi de asocieri – neconforme cu etica academica si profesionala – pot dauna grav credibilitatii institutiei, dar si rolului social pe care Universitatea si-l asuma ca punct nodal in relatia ei cu comunitatea. Datorita prestigiului Universitatii Bucuresti, consideram ca aceasta trebuie sa manifeste responsabilitate si discernamant in raport cu transferurile de imagine si de influenta pe care le accepta, cu atat mai mult astazi cand problemele de mediu sunt percepute la nivelul Uniunii Europene ca tinand de sanatatea publica si de securitatea nationala”, se arata in scrisoarea semnata de presedintele Alburnus Maior, Eugen David.

Pe de alta parte, activistii pentru mediu s-au adresat in scris si membrilor Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, cerandu-le sa ia atitudine in acest caz, dar nu au primit niciun raspuns. La fel cum, in acelasi spirit de transparenta totala, au fost impiedicati sa participe la simpozion.

”Practicile acestea, de a acapara manifestari stiintifice prin acordare de sponsorizari si chiar participare la lucrarile simpozioanelor, sunt bine-cunoscute si fac parte din arsenalul cu care corporatiile miniere se insinueaza in mediul academic, din partea caruia de multe ori au nevoie de studii independente. Cazul de fata insa este absolut incredibil – 3 dintre cele mai inversunate firme miniere din peisajul romanesc: RMGC, Deva Gold si Samax, alaturi de Prospectiuni SA, cei care in toamna trecuta au ajuns celebri pentru numeroasele incalcari ale dreptului la proprietate, stau la masa prezidiului unui simpozion international pe teme de geologie economica organizat de Facultatea de Geologie si, culmea, de Institutul de Geologie, cel care va avea de elaborat un studiu independent cu referire la proiectul minier de la Rosia Montana, printre altele. Desi pe pagina evenimentului de azi s-au inghesuit o sumedenie de sustinatori ai acestei manifestari si ai bunelor si transparentelor intentii ale participantilor, majoritatea pentru a ne asigura ca putem asista nestingheriti la lucrarile acestei manifestari, azi usile in Facultate erau ferecate. Ni s-a spus clar de la poarta ca de teama controversei au preferat sa poarte acest simpozion cu usile inchise, care altfel era deschis publicului. Cam atat despre bune intentii si agende ascunse. Astept cu mare interes raspunsul Comisiei de Etica a Universitatii”, a declarat arhitecta si activista Claudia Apostol pentru Epoch Times.

”Am iesit in fata facultatii de geologie sa protestez pentru ca nu mi se pare normal, etic, ca un eveniment stiintific cum este Simpozionul de Geologie Economica sa fie sponsorizat de companii controversate cum sunt RMGC, Prospectiuni, Deva Gold si mai mult decat atat, reprezentanti ai acestor companii sa fie vice-presedinti si membri in comitetul de organizare al simpozionului. Cred ca e vorba de un conflict major de interese in conditiile in care aceste companii sunt direct interesate de exploatarea resurselor si pentru asta au nevoie de opinii favorabile din partea forurilor stiintifice din domeniul geologiei. Acceptand sponsorizarea si implicarea acestor companii, Universitatea le da intr-un fel, indirect, girul, ceea ce nu mi se pare corect si demn avand in vedere acuzatiile de practici ilegale care planeaza in special asupra RMGC, inclusiv modul in care au incercat sa impuna aprobarea proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana prin modificarea unui set intreg de legi pe care altfel proiectul le incalca”, a spus la randul ei o alta activista de mediu pentru Epoch Times.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *