Protestatarii din Pungesti spun ca au renuntat la greva foamei din cauza abuzurilor jandarmilor

Protestatarii din Pungesti spun ca au renuntat la greva foamei din cauza abuzurilor jandarmilor
Protestatarii din Pungesti spun ca au renuntat la greva foamei din cauza abuzurilor jandarmilor

Cele 13 persoane din Pungesti, aflate in greva foamei din 24 decembrie 2013 in semn de protest fata de activitatea desfasurata in zona de compania Chevron, au renuntat, sambata, la aceasta forma extrema motivand „abuzurile jandarmilor”, care i-ar fi alungat si din noua „tabara de rezistenta”.

Unsprezece zile a durat greva foamei declansata in ajunul Craciunului de o parte dintre protestatarii de la Silistea-Pungesti, in semn de nemultumire fata de activitatile desfasurate in zona de compania Chevron si a masurilor de restrictie a circulatiei impuse de catre politie in zona, considerata una de „siguranta publica”.

Cele 13 persoane care s-au aflat in greva foamei spun ca au renuntat la aceasta forma de protest din cauza „abuzurilor jandarmilor”, care „i-au alungat” si din noua „tabara de rezistenta” ridicata pe islazul comunal din Silistea.

„Jandarmii au intrat abuziv in tabara, desi aceasta se afla pe domeniul public, si au inceput sa ne legitimeze, punandu-se chiar si in dispozitiv. Practic, ne-au alungat de acolo si, in aceste conditii, am decis sa renuntam la greva foamei pentru ca acasa le-ar fi fost greu oamenilor sa mentina aceasta forma de protest. Aici, in tabara de rezistenta, ne monitorizam unul pe celalalt si, in caz de nevoie, am fi apelat la Ambulanta”, a declarat, sambata, pentru corespondentul MEDIAFAX Constantin Paslaru, unul dintre protestatarii de la Pungesti.

Evacuarea noii tabere de la Silistea s-a facut in baza unei plangeri facute la Politie de catre reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Animale din zona, care, initial, le dadusera acordul verbal protestatarilor pentru a-si ridica tabara.
Un numar de 19 persoane – cinci activisti de mediu si 14 localnici din comuna Pungesti – au intrat, pe 24 decembrie 2013, in greva foamei, pe termen nelimitat, sase dintre ei renuntand la cateva zile la aceasta forma de protest.

Ei spuneau la declansarea grevei ca vor protesta astfel pana cand compania Chevron va opri activitatile de explorare a gazelor de sist in zona, dar si pana cand va fi ridicata interdictia de circulatie pe drumul judetean Vaslui-Garceni, in localitatile Silistea si Pungesti.

„Am decis sa intram in greva foamei in semn de nemultumire fata de activitatile desfasurate in zona de Chevron. Suntem hotarati sa nu renuntam pana cand compania petroliera nu va renunta la activitatea de explorare din zona. De asemenea, protestam si fata de masura luata de Politie, de restrictionare a traficului pe drumul judetean Vaslui-Garceni, in localitatile Silistea si Pungesti”, afirma Alexandru Lupe, unul dintre cei cinci activisti de mediu care au intrat in greva foamei.
Aproape 400 de persoane au protestat, pe 7 decembrie anul trecut, pe drumul judetean Vaslui-Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

In urma acestor incidente, Politia Vaslui a constituit o „zona speciala de siguranta” in localitatile Silistea si Pungesti, unde Chevron detine un perimetru de 20.000 de metri patrati in vederea explorarii gazelor de sist. Astfel, traficul pe drumul judetean Vaslui-Garceni, in localitatile Silistea si Pungesti, a fost restrictionat.

In 12 decembrie, cererea de ridicare a interdictiei de circulatie in Silistea si Pungesti formulata de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsa de catre magistratii Judecatoriei Vaslui, care au considerat-o neintemeiata. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotararea Judecatoriei Vaslui, cazul urmand sa fie judecat de un complet format din trei judecatori.

In 17 decembrie, Parchetul Judecatoriei Vaslui anunta ca s-a inceput urmarirea penala fata de 37 de protestatari care au participat in 7 decembrie la manifestatiile din zona Pungesti, persoanele respective fiind acuzate ca au distrus gardul imprejmuitor al platformei Chevron si i-au agresat pe jandarmi.

Incidente intre jandarmi si localnicii din Pungesti au avut loc si in 2 decembrie, cand Chevron a inceput lucrarile pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de sist la Silistea-Pungesti. Mai multi protestatari au acuzat atunci ca au fost agresati de jandarmi si ca ar fi fost loviti inclusiv cu bastoanele de catre fortele de ordine.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *