Proteste impotriva depozitului nuclear de la Kozlodui

Proteste impotriva depozitului nuclear de la Kozlodui

Peste 300 de persoane au protestat ieri, la Bechet, impotriva proiectului de construire a unui depozit national de deseuri radioative la Radiana (Bulgaria), locatia aflata langa centrala nucleara de la Kozlodui si la numai 4 kilometri de granita cu Romania.

Bulgaria vrea sa construiasca un megadepozit de deseuri nucleare cu o capacitate de 350.000 de tone, insa trebuie sa indeplineasca mai multe proceduri, printre care consultarea partii romane cu privire la impactul asupra mediului. Ieri, la Bechet, localitate aflata peste Dunare de Kozlodui, a fost organizata o dezbatere publica pe aceasta tema. In fata Caminului cultural din localitate, sute de activisti au protestat impotriva proiectelor nucleare bulgare.
„Depozitul atomic la bulgari – cancerele la noi”, „Nu vrem deseuri, vrem o agricultura curata”, „Cat e Dunarea de mare, la ce ne trebuie energie atomica, oare?”, scria pe bannerele pe care activistii le-au amplasat la intrarea in Caminul cultural din localitate, acolo unde au avut loc dezbaterile. Dan Trifu, reprezentantul Eco Civica, unul dintre organizatorii protestului, a aratat care sunt argumentele activistilor.
„Raportul bulgar privind impactul asupra mediului nu se refera la riscurile la care ar putea fi expusa populatia romaneasca. Relieful din zona protejeaza Bulgaria si defavorizeaza Romania. Noi credem ca exista doua alternative: fie renunta la construirea depozitului si neutralizeaza deseurile in Rusia, ca pana acum, fie il amplaseaza dincolo de lantul muntos. In caz de accident nuclear, zona va fi afectata pe zeci, sute de ani nu se va mai putea face agricultura aici. Partea bulgara a omis sa ne explice multe lucruri, cum ar fi modul de tratare a deseurilor sau riscul de atentate teroriste. Din statisticile luate de la Ministerul Sanatatii, s-a constatat ca incidenta cazurilor de cancer in zona centralei de la Kozlodui a crescut de peste zece ori in ultimii ani. Am incercat sa identificam surse de poluare in aceasta zona, dar nu am gasit nici unul in afara centralei atomice. Romania si Bulgaria sunt considerate groapa de gunoi a Europei, haideti sa luam atitudine. Haideti sa le propunem bulgarilor construirea unei hidrocentrale la Turnu Magurele, asa dupa cum exista un proiect anterior anului 1989”, spune Trifu. La dezbaterea publica a participat o delegatie din Bulgaria, care a prezentat proiectul si a raspuns la intrebarile celor prezenti. De asemenea, au fost prezenti reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene, ai Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Craiova, dar si de la Ministerul Mediului si Padurilor (MMP). A lipsit Marin Anton, secretarul de stat pentru protectia mediului din cadrul MMP.
La dezbateri au fost prezent si Mugur Mihaescu, presedintele Partidului Verde, care este originar din Sadova, localitate aflata in apropierea viitorului depozit nuclear. „Daca acest depozit este asa de sigur precum ne spun ei, atunci sa-l mute in centrul Bulgariei. De ce nu-l muta acolo? Eu sunt din Sadova si nu vreau sa ma otraveasca bulgarii”, spune Mihaescu.
Demonstrantii au strans semnaturi de la 60 de ONG-uri de mediu din Romania pentru a opri proiectul de la Radiana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *