Protestele au continuat la Pungesti. Miting si la Barlad impotriva exploatarii gazelor de sist

Protestele au continuat la Pungesti. Miting si la Barlad impotriva exploatarii gazelor de sist
Protestele au continuat la Pungesti. Miting si la Barlad impotriva exploatarii gazelor de sist

Aproape 1000 de persoane au protestat, sambata, la Silistea (Vaslui), in perimetrul unde compania Chevron ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist. Un miting similar s-a desfasurat si la Barlad.

UPDATE La aceasta ora, la Silistea au ramas in principal localnicii, in timp restul protestatarilor au plecat pentru a protesta la Barlad in acelasi scop

UPDATE Peste 1.000 de persoane protesteaza sambata la Barlad impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist prin metode neconventionale. Oamenii scandeaza impotriva deciziei Guvernului si a autoritatilor locale de a aproba inceperea explorarii gazelor pe mai multe perimetre din judetul Vaslui.

UPDATE Numarul protestatatarilor de la Pungesti se apropie de 1000, iar o parte dintre ei au venit de la Bucuresti, Cluj sau Constanta.

Dupa cinci zile in care au stat in permanenta in zona unde Chevron ar urma sa amplaseze o sonda de explorare a gazelor de sist, localnicii din Silistea, carora li s-au alaturat, sambata, si contestatari din alte orase ale tarii, intre care Bucuresti, Iasi, Constanta, participa la un miting organizat cu prilejul Zilei Mondiale Anti Fracturare Hidraulica.

Manifestantii scandeaza „Refuz, rezist, nu gazelor de sist”, „Uniti salvam intreaga Romanie” si au steaguri pe care scrie „Stop Chevron”, dar si bannere cu mesaje precum „Ponta nu uita, Romania nu e a ta”, „Pungesti-Bacesti-Gagesti pe aici nu se trece”, „Cu noi este Dumnezeu”, „Nu exploatarii gazelor de sist”.

Manifestantii se afla in apropierea drumului judetean Vaslui – Garceni, insa traficul nu este perturbat.

Oamenii au scris pe asfalt „Protestam pentru tara”.

La miting participa si preoti, precum si reprezentanti ai unor asociatii ecologiste.

Actiunea este supravegheata de politisti.

Seria protestelor a inceput luni, cand aproximativ 150 de persoane au blocat, partial, drumul judetean ce tranziteaza comuna Pungesti de care apartine satul Silistea. Marti, la proteste au fost prezenti si patru preoti de la bisericile din comuna Pungesti, toti imbracati in straie bisericesti, iar in imediata vecinatate a parcelei detinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul noptii.

Miercuri dimineata, la Silistea au ajuns doua utilaje ale societatii care ar urma sa amenajeze pentru compania Chevron platforma pe care va fi amplasata sonda de explorare a gazelor de sist.

Acest lucru a creat tensiune in randul localnicilor, peste 500 de persoane protestand in perimetrul unde compania Chevron ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist, iar in timpul manifestatiei cinci localnici au lesinat, fiind transportati la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui.

In timpul protestului de miercuri, aproximativ 50 de persoane au blocat drumul judetean Vaslui – Garceni, formand un cordon, pentru a impiedica accesul utilajelor in zona de explorare, jandarmii intervenind insa pentru a elibera soseaua.

In zona au fost trimisi peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobila din Bacau, acestia fiind retrasi din dispozitiv miercuri seara.

Protestele localnicilor au continuat si in zilele urmatoare, joi reprezentantii companiei Chevron anuntand ca suspenda activitatea privind explorarea gazelor de sist in localitatea vasluiana Silistea.Tot joi, cele doua utilaje – un excavator si un buldozer – aduse in zona au fost retrase.

De asemenea, consilierii locali din Pungesti au votat un proiect privind organizarea unui referendum local referitor la explorarea si exploatarea gazelor de sist in comuna, o data posibila fiind 24 noiembrie.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *