Protestele impotriva formaldehidei continua!

Protestele impotriva formaldehidei continua!
Protestele impotriva formaldehidei continua!

Localnicii din Sebes au iesit duminica in strada in numar si mai mare fata de saptamana trecuta pentru a protesta impotriva poluarii produse de Kronospan. Actiuni de solidarizare cu protestul celor din Sebes au avut loc si in alte orase din Romania, dar si din strainatate. Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca autoritatea de mediu nu poate finaliza procedura de revizuire a autorizatiei integrate pentru Kronospan Sebes, care isi doreste deschiderea unei noi fabrici de formaldehida in oras. Procedura de avizare va fi suspendata pe perioada analizarii contestatiilor depuse de doua ong-uri si a documentatiei depuse la Agentia pentru Protectia Mediului Alba.

“Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a luat act de manifestarile stradale care au avut loc duminica, 11 ianuarie 2015, in municipiul Sebes, fata de constructia, in oras, a unei fabrici de formaldehida. MMAP a primit, in cursul zilei de luni, 12 ianuarie 2015, cele doua contestati privind decizia de revizuire a autorizatiei integrate de mediu pentru SC Kronospan Sebes SA, inaintate de doua organizatii non-guvernamentale reprezentative din domeniul protectiei mediului. Astfel, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, a dispus demararea procedurii de analiza a contestatiilor inregistrate, in conformitate cu prevederile art. 43. al OM nr. 818/2003 in cadrul Comisiei pentru solutionarea contestatiilor din cadrul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului”, se arata intr-un comunicat de presa, transmis miercuri.

Peste 2.000 de cetateni, localnici, dar si activisti din Cluj si Reghin, au participat duminica la un protest la Sebes impotriva poluarii produse de Kronospan. Pentru duminica, de la ora 14.00, a fost anuntat un nou protest. De asemenea, manifestari de sustinere au fost anuntate si pentru Bucuresti, Brasov si Timisoara. Nemultumirea legata de poluare este dublata si de faptul ca fabricile Kronospan se numara si printre cei mai mari consumatori de masa lemnoasa din tara.

La randul ei, compania Kronospan a emis un comunicat de presa in care concluzioneaza ca principala cauza a poluarii in Sebes este… traficul auto.

Reprezentantii companiei si-au aratat disponibilitatea de a se intalni cu protestatarii, dar in mod… selectiv. ”Grupul de Initiativa Civica Sebes si Asociatia PrimaNatura au raspuns initial favorabil invitatiei la conciliere adresata de Kronospan Sebes, cu conditia ca la intalnire sa fie prezenti cetateni participanti la mars, inclusiv presa. Societatea Kronospan a refuzat insa acest lucru motivand ca invitatia vizeaza numai reprezentantii legali inregistrati ai Asociatiei PrimaNatura. In acelasi timp, Kronospan Sebes a propus o intalnire deschisa cu membrii organizatiei, respectiv alti sustinatori activi, dar la o alta data (23.01.2015) si cu transmiterea in avans a unui tabel nominal cu persoanele care vor participa. Ulterior, Kronospan a trimis la mai multe persoane acelasi tip de invitatie la conciliere pentru data de 26.01.2015 dar la ore diferite. In aceste conditii, membrii Asociatiei PrimaNatura si Grupul de Initiativa Civica Sebes au decis sa nu ia parte la conciliere daca intalnirea se desfasoara cu usile inchise, departe de opinia publica”, se arata intr-un comunicat semnat de Grupul de Initiativa Civica Sebes, Asociatia PrimaNatura si Asociatia Initiativa Civica Reghin.

In comunicat se mai arata ca: ”Kronospan Romania este parte a consortiului multinational format in jurul companiei austriece Kaindl ce reuneste grupul Krono din Elvetia si compania Kronospan. Corporatia multinationala este detinuta de fratii Martin si Ernst Kaindl iar activitatea sa face obiectul mai multor controverse (crearea de monopoluri, nereguli la achizitionarea de terenuri in Austria, constructia ilegala de unitati industriale fara avize de mediu sau autorizatie de constructie). In Sebes, compania Kronospan este prezenta din 2004, primele controverse aparand atunci cand firma a instalat fara autorizatii o unitate second-hand de productie de formaldehida, mutata din Franta in urma unui grav accident.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *