Dacian Ciolos: Este exclus sa cedam tentatiilor unei PAC de un verde spalacit (greenwashing)

Dacian Ciolos: Este exclus sa cedam tentatiilor unei PAC de un verde spalacit (greenwashing)
Dacian Ciolos: Este exclus sa cedam tentatiilor unei PAC de un verde spalacit (greenwashing)
Dacian Ciolos: Este exclus sa cedam tentatiilor unei PAC de un verde spalacit (greenwashing)

Dezbaterea asupra reformei Politicii agricole comune/ Strasbourg, sesiunea plenara a Parlamentului European

Dacian Ciolos: “Doresc, mai intai, sa va multumesc pentru implicarea dumneavoastra inca de la inceputul procesului de reforma a politicii agricole comune si sa multumesc raportorilor si shadow-raportorilor. Aceasta munca intensa asupra celor patru regulamente – plati directe, dezvoltare rurala, Organizatii Comune de Piata si regulamentul orizontal – au permis Parlamentului sa isi poata vota mandatul de negociere inaintea Consiliului care ar trebui sa  si-l adopte saptamana viitoare.

Aceasta etapa de stabilire a mandatului dumneavoastra de negociere este cruciala pentru a putea intra in a doua faza a negocierii unui acord intre Parlamentul European, Consiliu si Comisie.

Asadar, nu este un punct final ci inceputul fazei de negocieri politice in vederea unui acord asupra unei Politici agricole comune reformata, ambitioasa si pragmatica, la care sper ca vom fi in masura sa ajungem pana in iunie.

Unele puncte raman sa fie clarificate intre noi si Consiliu in cadrul discutiilor trilaterale. Totusi, cred ca suntem de acord in privinta principiilor, ceea ce ne permite sa luam in calcul o desfasurare in bune conditii a negocierilor intre cele trei institutii.

1. Problema echitatii va fi un subiect major in faza finala a discutiilor. Stiu ca multi dintre dumneavoastra s-au pronuntat deja cu tarie in favoarea plafonarii sau a reechilibrarii subventiilor intre statele membre. Notiunile de agricultor activ, degresivitate, convergenta interna sunt esentiale pentru o mai buna tintire, pentru directionarea mai eficienta a cheltuielilor publice. Din acest punct de vedere sustin ideea unui obiectiv minim absolut de convergenta interna, asemanator cu ce s-a realizat pentru convergenta externa. Convergenta, echilibrarea platilor directe, nu trebuie sa ramana un concept; trebuie sa devina o realitate tangibila pana in 2019, cu tinte concrete.

2. Aceasta evolutie trebuie sa fie insotita de instrumente complementare, care sa raspunda realitatilor agricole si asteptarilor societatii. Trei exemple:

  • exploatatiile mici si mijlocii. Fac parte din modelul nostru alimentar si din structura noastra economica. Schema simplificata pentru exploatatiile foarte mici este importanta. De asemenea, sustin ideea unui bonus pentru „primele hectare”.
  • zonele defavorizate. Trebuie sa ne dam mijloacele pentru a mentine agricultura peste tot in Europa.

3. Este de la sine inteles ca toate acestea trebuie sa se realizeze in cadrul celei mai ireprosabile gestionari posibile. In ultimele luni, am lucrat mult impreuna asupra acestui subiect. Stiti ca sustin ideea unei suspendari rapide a rambursarilor catre statele membre atunci cand sunt detectate probleme grave de gestionare si de control, care nu sunt tratate in mod corect.

4. In ceea ce priveste “inverzirea” (introducerea unor practici agricole durabile). Este un instrument de valorizare a productiei de bunuri publice. Reflecta dimensiunea economica a fertilitatii solului si a biodiversitatii. Totodata, este un instrument de lupta impotriva schimbarilor climatice. Aceasta evolutie a PAC este necesara atat pentru mediu cat si pentru agricultori.

Este exclus sa cedam tentatiilor unei PAC de un verde spalacit (greenwashing) sau unor masuri aproximative care ar avea un efect discutabil, ar fi foarte complicate si ar duce la rate de eroare inadmisibile.

Dimpotriva, sunt de acord cu principiul unei echivalente a anumitor practici de agromediu cu cele trei masuri de “inverzire” propuse, cu trei conditii: daca masurile alternative sunt la fel de eficace si mai pertinente pe plan local, daca sistemul isi pastreaza simplitatea, daca sunt implicati toti agricultorii.

Pentru ca banii contribuabililor sa fie utilizati in mod eficace, mi se pare important ca masurile de “inverzire” sa fie utilizate ca referinta (baseline) pentru masurile de agromediu din cadrul celui de-al doilea pilon si ca cele 7% de zone de interes ecologic sa isi joace rolul de stabilizator al ecosistemelor agricole, sinonim cu productivitatea si cu competitivitatea pe termen lung.

Adaug ca, pentru a-i viza pe toti agricultorii, introducerea practicilor agricole durabile trebuie sa includa un regim credibil de sanctiuni, care sa mearga dincolo de pierderea a 30%.

5. In paralel, trebuie sa consolidam pozitia agriculturii in cadrul economiei si in teritorii.

Mai intai pe plan structural: prin incurajarea organizatiilor de producatori, a organizatiilor interprofesionale si a circuitelor de comercializare scurte, se amelioreaza competitivitatea sectoarelor si se furnizeaza valoare adaugata pentru agricultori.

De altfel, din acest punct de vedere, este necesara o clarificare a normelor in materie de concurenta. Nu totul este fezabil sau de dorit in acest domeniu, si asta stim cu totii, si dumneavoastra si eu. As sublinia mai ales un subiect asupra caruia trebuie sa lucram in continuare: ce dispozitii putem sa prevedem pentru ca varfurile de criza sa fie eficient gestionate, sa fie evitate, intr-o preocupare comuna pentru a limita impactul economic negativ pentru sectorul agricol si pentru utilizarea cea mai buna a banilor publici.

Apoi, trebuie sa dispunem in continuare de mijloace de actiune pentru situatiile conjuncturale defavorabile. Masurile de depozitare privata si de interventie publica trebuie sa fie completate:

  • cu rezerva pentru situatii de criza si cu masuri de urgenta. Pe durata unei crize, trebuie sa reactionam imediat, nu sa dezbatem in legatura cu baza juridica cea mai pertinenta, cum se intampla prea adesea in prezent.
  • cu punerea la dispozitie pentru statele membre si pentru agricultori, in cadrul celui de-al doilea pilon PAC, a unui instrument de stabilizare a veniturilor.

In acest context se integreaza sfarsitul cotelor de zahar. Acestea nu raspund provocarilor economice actuale. De asemenea, in sectorul vitivinicol, Grupul la nivel inalt pentru drepturile de plantare a vitei de vie a schitat cai de urmat in privinta conceptului de autorizare.

Este vorba despre initierea unei noi repartizari a rolurilor intre puterile publice si actorii privati, fara a se reveni la gestionarea administrata, dar utilizand o reglementare flexibila, eficace si pragmatica, care pastreaza legatura cu realitatea din prezent a pietelor.

6. In incheiere, as dori sa revin la transparenta sprijinului financiar acordat in cadrul PAC. Aceasta sta la baza increderii contribuabililor. Trebuie sa informam cetatenii in privinta utilizarii fondurilor comunitare daca dorim ca PAC sa reprezinte un parteneriat solid si durabil intre Europa si agricultura sa.

Va multumesc pentru eforturile depuse. Aveti toata atentia mea si raman la dispozitia dumneavoastra pentru viitoarele schimburi de opinii, cu scopul de a avansa in mod echilibrat in trei directii: sa sustinem o productie agricola competitiva, o productie agricola durabila, o productie agricola care sa serveasca ocuparea fortei de munca si dezvoltarea teritoriilor noastre.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *