Puncte de colectare a deseurilor electrice la fiecare 50.000 de locuitori

Noua legislatie privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), Hotararea de Guvern nr. 1037/2010, publicata ieri in Monitorul Oficial, le impune autoritatilor obligatia de a asigura existenta si functionarea unui punct de colectare la fiecare 50.000 locuitori, dar nu mai putin de unul la fiecare localitate.

„Fata de actuala situatie in care ne aflam, cand punctele de colectare municipale exista doar prin exceptie, aparitia acestor locatii destinate populatiei creeaza infrastructura necesara si pune bazele unei cresteri a fluxului de deseuri”, sustine Raul Pop, directorul Recolamp, singura organizatie non-profit, autorizata de Ministerul Mediului si Padurilor sa colecteze specializat deseurile de surse de lumina si sa asigure reciclarea lor.

Hotararea de Guvern nr. 1037/2010 a fost adoptata in 13 octombrie 2010 si abroga vechiul H.G. 448/2005 care reglementa gestiunea DEEE-urilor in Romania si stabileste cadrul juridic pentru toti actorii implicati in aceasta activitate.

Alte schimbari pe care le aduce noua lege:

  • Distribuitorii si comerciantii – au obligatia de a accepta gratuit toate aparatele electrice sau electronice uzate, inclusiv becuri economice sau tuburi fluorescente, de la orice client care achizitioneaza un produs similar. In plus, comerciantii nu mai pot accepta la vanzare sau in utilizare echipamente pentru care furnizorul nu poate prezenta un certificat valabil de producator. La punctele de vanzare este obligatorie informarea clientilor cu privire la reciclarea echipamentelor electrice si electronice: obligatia de a nu fi eliminate ca deseuri nesortate; sistemele de colectare puse la dispozitia populatiei; semnificatia marcajului „pubela barata”; efectele nocive asupra mediului si sanatatii.
  • Producatorii (si, prin asimilare, importatorii) – pentru prima oara, vor avea tinte individuale de colectare si reciclare, calculate ca un procent din cantitatile de echipamente electrice si electronice puse pe piata in ultimii doi ani. Normele de aplicare vor fi elaborate in termen de 90 de zile de la data publicarii noului H.G. si vor detalia tintele procentuale, tinand cont de datele raportate de catre producatori si organizatii colective la Agentia Nationala de Protectie a Mediului.
  • Organizatiile colective – vor avea de indeplinit tintele cumulative ale producatorilor de la care au preluat responsabilitatea si sunt obligate sa asigure provizioane pentru acoperirea cheltuielilor necesare gestionarii DEEE provenite din echipamentele producatorilor iesiti de pe piata, astfel incat deseurile acestora sa nu ramana neadministrate.
  • Operatorii de colectare si reciclare – au obligatia sa tina evidenta DEEE-urilor, atat la intrarea cat si la iesirea din instalatiile de reciclare. In plus, un reciclator are obligatia de a se reautoriza, individual, pe fiecare categorie de deseuri electrice si electronice pentru care detine efectiv capacitatea de reciclare.

Romania nu reuseste cu niciun chip sa atinga tinta de patru kilograme de deseuri electrice si electronice (DEE-uri) colectate pe cap de locuitor, impusa de Uniunea Europeana. Cifrele arata ca suntem undeva la jumatatea acestei cifre.

Treaba este simpla: decat sa duca frigiderul vechi la poarta fara sa primeasca un ban pe el, prefera sa-l tina de decor in casa, spun reprezentantii organizatiei ECOTIC. Cam asa gandesc, spun cifrele, patru din zece romani. Cititi mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *