Punga de plastic, o specie pe cale de disparitie

Celebra „plasa de un leu” urmeaza sa fie inlocuita de toti comerciantii cu una de hartie, biodegradabila, care se descompune dupa cateva luni

Sacosele de plastic isi gasesc sfarsitul la groapa de gunoi sau infunda canalizarile. Perioada de degradare a acestor ambalaje poate ajunge si la 1.000 de ani.

In multe dintre statele lumii, autoritatile, sensibilizate de organizatiile ecologiste sau de concluziile studiilor medicale, au iesit la lupta impotriva ambalajelor din material plastic.

Dupa modelul tarilor din Uniunea Europeana, si marile magazine din Romania vor lua bani pentru pungile de plastic sau vor scoate la vanzare pungi din materiale biodegradabile.

Vestea a dat-o la inceputul acestui an ministrul mediului, Attila Korodi, care a promis ca va scoate o lege, in aceasta primavara, prin care punga de plastic sa fie taxata drastic, pentru a-i determina pe comercianti sa foloseasca ambalaje alternative din materiale biodegradabile.

Asa ca pungile pe gratis au deja zilele numarate! Iar cumparatorii care vor punga de la magazin vor fi nevoiti s-o plateasca. Ministrul a mai spus, cu cateva luni in urma, ca va urma sa fixeze cu marii producatori de ambalaje si cu hipermarketurile o perioada de conformare, timp in care publicul va fi educat in privinta protejarii mediului, prin renuntarea la ambalajele din plastic.

Potrivit statisticilor, romanii folosesc in medie, anual, 250 de pungi de plastic, iar dupa 20 de minute de la cumparare le arunca.

Sacosa de hartie aduce bani pentru protectia mediului

Comerciantii din Romania cauta solutii

Magazinul Ikea analizeaza in acest moment varianta eliminarii pungilor de plastic si introducerea celor de hartie.

Primul pas a fost introducerea sacoselor de hartie la raionul de delicatese suedeze. In magazin exista la vanzare, la pretul de 2,5 RON, sacosele albastre, similare celor galbene folosite de vizitatori in interiorul magazinului pentru a-si transporta produsele.

„Ajunsi la casele de marcat, cumparatorii lasa sacosa galbena in locurile special amenajate si aleg sacosa albastra, pentru a-si transporta cumparaturile acasa.

Sacosa albastra este fabricata din polipropilena, care este un material mult mai putin poluant decat plasticul, mo-tiv pentru care noi o recomandam a fi folosita in locul clasicelor pungi de plastic”, a declarat Mihaela Muresan, director de marketing, in exclusivitate pentru „Adevarul verde”.

In Statele Unite, lantul Ikea va opri distribuirea gratuita a pungilor de plastic la casele de marcat, incepand cu luna octombrie, asa cum a facut in Marea Britanie si in Australia. Compania a donat banii incasati pe pungile de plastic unei organizatii ecologice americane pentru a planta copaci.

Lanturile de fast-food sunt primele care au introdus sacosele de hartie

La Real, pungi ecologice pe gratis

Hipermarketul Real considera aceasta initiativa bine-venita in conditiile in care se impune o grija mai mare a tuturor factorilor responsabili pentru protectia mediului inconjurator.

„Este necesar sa ne aliniem la modelul statelor europene. Am inceput o cercetare de piata pentru a gasi cea mai buna alternativa. In curand, vom introduce pungile de plastic biodegradabile. Contin aditivi biodegradabili produsi dupa ultima tehnologie si sunt in conformitate cu cerintele UE.

Consideram ca am gasit cea mai buna solutie pentru a continua sa oferim clientilor nostri sacose gratuite.
Efortul nu este mare si suntem foarte multumiti ca furnizorul nostru este o companie romaneasca”, a declarat in exclusivitate pentru publicatia noastra Adriana Pita, directorul de comunicare al lantului Real.

Clientii nu vor avea de suferit, pentru ca vor primi in continuare pungi gratis, dar de data aceasta ele vor fi biodegradabile.

5 miliarde

– este numarul pungilor din plastic vandute anual pe glob

Ambalaje biodegradabile

Unele pungi biodegra-dabile sunt fabricate din faina de porumb si coji de rosii.

Sunt de doua ori mai rezistente decat pungile de plastic conventionale.

Se degradeaza in 180 de zile daca temperatura medie este de 20-25 de grade Celsius.

Daca sunt puse intr-o in-sta-latie speciala de compostare, se distrug in 90 de zile, iar materialul rezultat poate produce gaze naturale si ingrasaminte organice.

„Plasele” de hartie

O linie de productie automatizata pentru fabricarea pungilor din hartie este alcatuita din utilaje pentru taiat si indoit hartia la dimensiunile dorite.

Pretul unei astfel de linii de productie pleaca de la 100.000 de dolari.

Utilajele pot fi procurate din import, in general din China sau Taiwan.

Magazinul Ikea din SUA a adoptat, in martie 2007, un program de reducere a consumului de pungi din plastic

Pungile care modifica mediul

Peste 100.000 de pasari, foci, delfini si broaste-testoase mor in fiecare an din cauza pungilor de plastic, conform unei statistici a organizatiei internationale de mediu, Planet Ark

Copiii si animalele se pot sufoca, din greseala, din cauza pungilor. In SUA, zeci de copiii isi pierd viata anual in acest fel

Marinarii povestesc ca obiectul cel mai intalnit, produs de om, pe care il vad pe mari si oceane, este punga de plastic

Punga de plastic infunda canalizarile si blocheaza scurgerea apei. 20% din deseurile care polueaza planeta sunt pungile primite gratuit in magazine

Au un efect toxic ridicat si o „speranta de viata” de 400 de ani

Considerate revolutionare in anii „60, au devenit acum adevarati dusmani ai naturii. Fabricate din petrol, fapt ce presupune costuri ridicate, pungile distrug fauna acvatica si sunt nocive pentru sanatatea omului.

Istoria pungii de plastic coincide cu istoria raspandirii in lume a marilor centre comerciale

Romania, sacosele si legislatia europeana

Carrefour Romania se considera „un infocat aparator al mediului”. „In Romania, suntem la stadiul de studiu al unor alternative la pungile normale de plastic”, a declarat pentru cotidianul nostru Andreea Mihai, director de marketing, sub rezerva de a nu face totusi prea multe dezvaluiri despre politica de mediu a Carrefour Romania.

Carrefour Polonia va retrage, incepand cu 5 iunie, pungile de plastic gratuite de la casele de marcat, informeaza publicatia „Gazeta Wyborcza”. In aceasta tara, se desfasoara o campanie de mediu, initiata de Carrefour Polonia in data de 12 mai anul acesta.

Desi are contracte cu furnizorii de ambalaje din plastic, la care nu poate renunta deocamdata, Kaufland Romania, care contribuie la fondul national de deseuri, intentioneaza, de asemenea, sa aduca in magazine pungile de hartie. Intrarea in UE a adus o serie de obligatii si angajamente stricte pe partea de mediu.

In reteaua Auchan din Europa, se folosesc deja pungile de hartie. In Romania insa, deocamdata, nu s-a renuntat la ele.

Tara noastra a negociat o perioada de tranzitie pentru implementarea unei directive europene privind ambalajele si deseurile din plastic.

Pana in 2013, Romania trebuie sa atinga obiectivul global de reciclare de 55%, de valorificare 60% si de reciclare de 22,5% din greutatea introdusa pe piata.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *