Punga ecologica ingropata in 2009 s-a descompus in proportie de 99,99%

Punga ecologica ingropata in 2009 s-a descompus in proportie de 99,99%
Punga ecologica ingropata in 2009 s-a descompus in proportie de 99,99%
Punga ecologica ingropata in 2009 s-a descompus in proportie de 99,99%

Fostul comisar sef al Garzii de Mediu a vrut sa verifice perioada de descompunere a sacosii eco u nu-i chiar cum spun producatorii, dar oricum acestea se descompun infinit mai repede decit cele de plastic Petrica Nitu, comisar la Garda de Mediu, a ingropat in 2009, pe vremea in care era directorul institutiei, o sacosa biodegradabila pentru a vedea daca durata de degradare specificata de producator se respecta

Mai exact, acesta a pus o sacosa ecologica sub un pic de pamint in curtea institutiei dupa care a pus o piatra peste ea. In 2010, la circa un an de zile dupa ce a ingropat sacosa, acesta a fost sa verifice daca “s-a ales praful” de ea. “Producatorii spun ca in termen de sase luni sacosele ecologice se descompun, iar in 2010, cind am facut prima verificare, sacosa ingropata se descompuse cam 70%. Recent m-am uitat din nou si tot ce am mai gasit a fost o particula. S-a descompus in mai mult de sase luni decit era termenul oficial, dar in orice caz, mult mai repede decit se descompune una de plastic”, a declarat Petrica Nitu. Acesta spune ca a vrut sa cheme si reprezentantii presei pentru a “ridica bolovanul” pentru a fi de fata, dar seful actual al institutiei era in concediu, astfel incit prezenti la “dezvelire” au fost doar colegii de serviciu. “Este clar ca e mult mai indicat sa folosim astfel de sacose din materiale biodegradabile pentru ca acestea se descompun infinit mai repede. O sacosa de plastic se descompune in peste 50 de ani poluind mediul”, a mai afirmat Petrica Nitu. Problema sacoselor de plastic este una cit se poate de actuala motiv pentru care Comisia Europeana solicita publicului opinii despre acest subiect. In acest sens CE asteapta pareri de la cetatenii europeni privind cele mai bune modalitati de a diminua utilizarea pungilor de plastic. Reprezentantii comisiei intreaba daca facturarea si impozitarea acestora ar avea un efect pozitiv sau ar fi de preferat alte variante, consultarea facindu-se in mediul online. „Cu cincizeci de ani in urma aproape ca nu auzise nimeni de pungile de plastic de unica folosinta acum le folosim citeva minute dupa care ne polueaza mediul zeci de ani. Totusi atitudinile sociale evolueaza si exista o dorinta generalizata de schimbare. De aceea analizam toate optiunile, inclusiv interzicerea la nivel european a pungilor din plastic pentru transport.

Avem nevoie de punctele de vedere ale cit mai multor oameni cu putinta pentru a ne completa analizele stiintifice si pentru a stimula politica in aceasta chestiune care ne sufoca mediul”, transmite Janez Potocnik, comisarul european pentru mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *