Pungi cancerigene

Piata romaneasca este invadata de ambalaje la fabricareacarora se folosesc aditivi „oxo-degradabili” periculosi
pungi cancerigene
Agent Green si Salvati Dunarea si Delta – doua organizatii nonguvernamen-tale – au atras ieri atentia asupra faptului ca piata din Romania a fost „invadata de sacose din polietilena (PE) cu aditivi care contin metale grele cu efecte carcinogene, mutagene si bioacumulative”.

Reprezentantii celor doua ONG-uri au explicat ca majoritatea sacoselor oferite de retailerii din Bucuresti nu sunt biodegradabile, desi pe unele dintre ele se mentioneaza acest lucru. In aceste conditii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) ar trebui sa verifice respectarea etichetarii si taxarii sacoselor si sa aplice sanctiuni pentru cazurile de publicitate inselatoare. „Pe pungi scrie ca sunt biodegradabile 100%, dar in proportie de 98% sunt tot pungi de plastic, iar unele au si aditivi care contin metale grele cu efect cancerigen, mutagen, care se biocumuleaza”, a spus Gabriel Paun, reprezentant Agent Green.
Alina Mihaescu, reprezentant al Institutului belgian Vincotte care asigura standardizarea materialelor biodegradabile, a explicat ca pungile oxo-degradabile contin aditivi care grabesc dezintegrarea plasticului in fragmente mai mici, care vor continua sa reziste in mediu si in care se gasesc in continuare metale grele. In conditiile in care aceste materiale pot fi compostabile, adica folosite ca ingrasamant, ele devin si mai periculoase, a sustinut Mihaescu. Normativa europeana (EN) 13432 stabileste standardele pentru materialele biodegradabile si compostabile, iar Institutul Roman pentru Standardizare a tradus in legislatia romana aceasta norma. Aceste sacose nu intra in categoria biodegradabile, fiind realizate de fapt tot din plastic conventional (PE) in procent de 98%. Pana in prezent, niciun material oxo-degradabil nu a indeplinit standardele de biodegradabilitate si de compostabilitate conform EN 13432. „Anual, peste 100.000 de animale si pasari marine mor din cauza plasticului aruncat in natura. Delta Dunarii arata uneori de parca in ea se varsa nu fluviul Dunarea, ci un rau de pet-uri si pungi de plastic, iar dovada stau zecile de tone de gunoi stranse de voluntarii Salvati Delta. Eco-taxa este un prim pas, iar colectarea sistematica si selectiva a plasticului, a deseurilor in general – pasul urmator absolut necesar”, a declarat, la randul sau Costel Popa, directorul Aso-ciatiei Salvati Dunarea si Delta.

Retailerii – victime ale producatorilor
Cele doua ONG-uri cer Parlamentului Romaniei sa adopte noua lege prin care sa se asigure ca toate sacosele care nu sunt biodegradabile si compostabile trebuie supuse la plata ecotaxei. Producatorul de materie prima este cel care trebuie sa garanteze biodegradabilitatea cand ofera produsul finit. „Si retailerii sunt victime ai acestor producatori de mase plastice, care au inventat un material plastic si spun ca e biodegradabil”, a spus Gabriel Paun.

Presedintele Comisiei pentru administratie publica si mediu din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, a anuntat, saptamana trecuta, ca forul pe care-l conduce va solicita Executivului suspendarea pentru maximum patru luni a aplicarii OUG care instituie taxarea pungilor de plastic, in scopul imbunatatirii actului normativ. Declaratia fostului ministru democrat al Mediului a fost facuta la finalul unei intalniri cu reprezentantii celor mai mari producatori de pungi de plastic din Romania. Acestia reclamau multe dintre prevederile cuprinse in OUG care instituie ecotaxa, dar si Ordinul de ministru cuprizand normele de aplicare.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *