Rabla pentru electrocasnice, un pericol pentru mediu

Programul lansat recent de Ministerul Mediului va încuraja aruncarea produselor încă funcționale, descurajând repararea și reutilizarea lor. Pe de o parte, se va stimula colectarea separată a produselor electrocasnice, însă nu se va garanta reciclarea lor.

Ministerul Mediului a lansat recent programul „Rabla pentru electrocasnice”, prin care va acorda 60.000 de vouchere cu valori cuprinse între 200 și 400 de lei, pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi cu unele noi. Românii pot achiziționa mașini de spălat rufe, aparate de aer condiționat, frigidere sau combine frigorifice, cu condiția ca acestea să fie de clasă energetică A++ sau A+++. În plus, sunt obligați să predea la schimb un produs vechi din aceeași categorie. Suma alocată programului este de 20 de milioane de lei.

Zero Waste România atrage atenția asupra faptului că programul „Rabla pentru electrocasnice” încurajează aruncarea unor produse a căror durată de viață încă nu s-a încheiat, indiferent de gradul lor de uzură. Dacă sunt funcționale, acestea ar putea fi folosite în continuare, iar dacă sunt stricate, ar putea fi reparate.

Inițiativa intră în contradicție cu Directiva Ecodesign și cu decizia recentă a statelor UE de a impune producătorilor să adapteze designul produselor, astfel încât acestea să dureze mai mult, să fie mai ușor de dezasamblat, de reparat și de reciclat. Deșeurile de aparate electronice reprezintă fluxul de deșeuri cu cele mai mari creșteri din lume. Ajutându-i pe consumatori să repare și să reutilizeze produsele electronice se salvează milioane de tone de resurse naturale, se evită emisiile de gaze cu efect de seră aferente și se economisesc banii consumatorilor.

Eficiența energetică și reciclarea, singurele aspecte vizate

Înlocuirea unor produse care consumă mai multă energie cu unele eficiente energetic a reprezentat argumentul principal al programului Rabla pentru electrocasnice. Inițiatorii nu au luat însă în calcul consumul pe întregul ciclu de viață al produselor.

Trebuie menționat că, pe lângă scurtarea duratei de viață a electrocasnicelor prezente pe piață, programul mai are un dezavantaj: încurajează consumul de energie și de resurse aferent confecționării și transportului electrocasnicelor noi. Comparativ, repararea și recondiționarea produselor economisește în medie 85% din consumul de energie, 86% din consumul de apă și 85% din consumul de materiale, în comparație cu fabricarea de produse noi. Așadar, principalul argument pentru care Ministerul Mediului a creat acest program – și anume economia de energie în timpul utilizării – nu este unul suficient.

Un alt argument prezentat este acela că Rabla pentru electrocasnice va stimula reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice și va ajuta România să atingă țintele impuse la nivel european (45% până în 2020 și 65% începând cu 2021). Or, ceea ce creatorii programului nu au luat în calcul este faptul că anumite componente nu pot fi reciclate din cauza proastei proiectări. Astfel, teoretic, se poate recupera o cantitate redusă de resurse, în special metalice, în timp ce componentele din plastic, cu putere calorică mare, vor fi incinerate, rezultând emisii toxice de dioxine, furani și metale grele.

Prin urmare, Zero Waste România consideră că programul Rabla pentru electrocasnice este, la fel ca Rabla clasică, un program prin care sunt irosiți bani publici fără vreun impact asupra reducerii poluării mediului. De aceea, recomandăm autorităților să adopte măsuri care au potențialul de a stimula tranziția României spre o economie circulară, măsuri precum: scutiri de taxe și reduceri de TVA pentru reparatori și meșteșugari de produse locale, din materii prime secundare; înființarea de centre ce minerit urban, în care produsele vechi sunt reparate și recondiționate, nu aruncate; încurajarea eco-designului, prin subvenții în domeniul cercetării și dezvoltării sau prin supra-taxarea produselor confecționate astfel încât să cedeze rapid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *