-Rabla- reincepe din 25 aprilie

Abia dupa ce „scapa” de Summit-ul NATO, Guvernul va decide cati bani va aloca pentru Programul „Rabla” din acest an. Ministerul ar vrea sa aloce bani pentru 30.000 de masini vechi, dar nu sunt sume disponibile decat pentru 16.500.

Prima de casare a crescut la 4.000 lei
Orasele si drumurile sunt sufocate de multimea de masini care arunca pe teava de esapament fum gros si toxic.

Din statistici rezulta ca sunt cel putin doua milioane de masini care au depasit limita oficiala de 12 ani, dupa care se considera harb. Din 2005, pana acum, doar 49.000 de masini mai vechi de 12 ani, dar in functiune, au devenit fier vechi.

Ministrul mediului, Attila Korodi, a decis ca Programul „Rabla” de anul acesta sa inceapa mai devreme, cu prime de casare majorate de la 3.000 lei la 4.000 lei, iar in program sa intre 30.000 de masini mai vechi de 12 ani.

Insa, taxa de prima inmatriculare este foarte contestata si Guvernul nu a gasit inca o formula care sa multumeasca si pe romani si UE. Din banii colectati prin aceasta taxa urmeaza sa se plateasca primele de casare a harburilor, dar si altfel de proiecte de mediu: noi spatii verzi, rezervatii naturale, gradini zoologice, parcuri etc.

„Abia dupa ce se termina Summit-ul NATO, Guvernul va emite o hotarare pentru programul de reinnoire a parcului natio-nal auto. Cel mai probabil, la sfarsitul lunii aprilie va incepe, dupa ce vor fi selectate si firmele producatoare si importatoare, precum si firmele de reciclare a caroseriilor. Si in acest an, programul se va derula in trei etape, prima pana la sfarsitul lunii august, iar pentru ultimele dosare, inca doua etape, pana la sfarsitul anului. Am propus ca anul acesta sa se poata casa prin program 30.000 de masini, dar pentru moment nu sunt bani decat pentru 16.500, ca si anul trecut”, ne-a informat Attila Korodi.

Ce drumuri trebuie facute

– La producatorul sau importatorul de masini, acceptat in program, de unde se obtine o nota de acceptare. Trebuie certificatul de inmatriculare a masinii si actul de identitate.
– La REMAT, din lista agreata de Ministerul Mediului, cu masina in stare de functiune, cu act de identitate, cu certificatul de inmatriculare, cu nota de acceptare.
– Radierea masinii scoase din uz.
– La producatorul validat de la care s-a luat nota de acceptare, pentru achizitionarea masinii.

Sursa: Cotidianul national CLICK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *