Racoreste-te vara, in mod ecologic

Sa te racoresti vara nu inseamna neaparat sa dai la nivel maxim aparatul de aer conditionat, ci si sa te gandesti cum poti sa economisesti energie.
racoare ecologica
In primul rand, trebuie sa te gandesti cum poti sa reduci emisiile de carbon, dar si cheltuielile. Peste 40% din costurile unei familii, spre exemplu, sunt cele pentru mentinerea unei temperaturi confortabile in casa, relateaza GreenLivingOnline.

„Exista solutii simple, cum ar fi ventilatoarele de tavan sau tragerea draperiilor pe timpul zilei, care pot racori casa si pot reduce energia pe care trebuie sa o consume un aparat de aer conditionat”, a declarat doctorul Rick Smith, director al asociatiei Aparare pentru Mediu din Canada.

Acesta subliniaza ca fiecare pas mic este important pentru a economisi energie si pentru a lupta impotriva incalzirii globale.

Iata sapte metode simple prin care poti sa reduci consumul de energie pe timpul verii.

Aparat de aer conditionat destept

Prima ar fi utilizarea unui aparat de aer conditionat cu consum redus de energie. Asta daca tii neaparat sa ai asa ceva. Altfel, poti sa apelezi si la un aparat de control al umiditatii, care poate reduce umiditatea din aer in perioadele caniculare utilizand mult mai putina energie.

Folosite in combinatie cu un ventilator, acestea pot fi la fel de bune ca aparatul de aer conditionat.

Ventilatorul, prietenul cel mai bun

Ventilatoarele de tavan sau de podea sunt o idee buna, pentru ca nu sunt foarte scumpe si utilizeaza mai putina energie decat aparatul de aer conditionat.

In plus, exista modele care pot fi folosite si iarna, distribuind eficient aerul in casa. Nu uitati sa le opriti cand nu sunteti in camera.

Draperiile pot sta inchise pe timpul zilei

In perioade caniculare, puteti economisi daca va inchideti ferestrele si trageti draperiile: mai putina lumina inseamna mai putina caldura. Noaptea ferestrele se deschid, pentru a lasa aerul racoros sa patrunda in incaperi.

Deschide usa, sa se faca curent

De obicei inchizi usile, sa nu se faca curent: vara insa, aceasta poate fi o strategie buna pentru a racori o camera.

Tine usile si ferestrele deschise o perioada scurta de timp, pentru a lasa aerul sa se improspateze. Poti sa iesi din camera in aceasta perioada, ca sa nu te afecteze.

Izolatia, cea mai buna solutie

Izolatia este aliatul tau, cand vine vorba de facturi la incalzire, dar si la energie vara. O casa care nu e izolata cum trebuie se va incalzi mai usor decat o alta. Zonele esentiale sunt acoperisul si subsolul, care trebuie izolate bine.

Schimba becurile

90% din electricitatea unui bec traditional se pierde prin caldura: vara, nu e o idee foarte buna sa ai becuri vechi in casa.

Le poti inlocui cu becuri fluorescente, care produc cu 75% mai putina caldura si utilizeaza cu 75% mai putina energie. Desi sunt mai scumpe, acestea dureaza mai mult si te ajuta sa economisesti bani.

Copacii, parasolarul perfect

Copacii sunt un parasolar perfect pentru casa ta, asa ca ai grija sa fie plantati in jur: fac umbra vara, reimprospateaza aerul din jurul casei si lupta cu poluarea.

Sursa: Ziare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *