Maramures: Numărul infracţiunilor silvice a fost cu 10 ,72% mai mare în 2014 faţă de 2013
Maramures: Numărul infracţiunilor silvice a fost cu 10 ,72% mai mare în 2014 faţă de 2013
Radarul padurii a perturbat afacerile hotilor de lemne
Radarul padurii a perturbat afacerile hotilor de lemne

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, a declarat recent ca din primele date colectate dupa implementarea sistemului „Radarul padurii” a rezultat ca incepand cu data de 8 noiembrie si pana in prezent a fost primit la 112 un numar de 534 apeluri vizand transporturi de lemn, dintre care 172 s-au dovedit a fi ilegale.

Cele mai multe cazuri de acest gen au fost semnalate in judetele Brasov – 16, Sibiu – 15, Gorj si Hunedoara – cate 13. Exista, insa, si 11 judete unde nu a fost semnalat niciun transport ilegal. Mai trebuie precizat ca pana in prezent au fost raportate si peste 240 de cazuri cand lemnul nu a fost primit in depozite pentru ca nu avea codul unic emis prin sistemul SUMAL privind controlul masei lemnoase. Ministrul Doina Pana a mai remarcat faptul ca mii de agenti economici din industria lemnului nu au mai cerut acorduri pentru exploatare, ceea ce ridica un semn de intrebare asupra activitatii pe care au derulat-o pana in prezent.

„Sunt aproape 9.000 de agenti economici care si-au cerut acorduri. Pana la ora la care a intrat ‘Radarul’ in vigoare erau mult mai multi, deci automat rezulta ca aveau alt gen de ocupatii. Lipsesc cateva mii, care poate s-au retras din activitate, s-au reprofilat. Eu nu vreau sa fac niciun fel de acuzatii, dar este si acesta un semn de intrebare”, a mai precizat Doina Pana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here