Oamenii de stiinta atrag atentia ca radiatiile emise de antenele GSM pot „altera” ADN-ul.

Oamenii de stiinta atrag atentia ca radiatiile emise de antenele GSM pot „altera” ADN-ul.

Cazul italianului care a primit castig de cauza in instanta sustinand ca s-a imbolnavit de cancer din cauza telefonului mobil alimenteaza teoria efectelor nocive pe care le-ar avea radiatiile. Nu doar celularele starnesc astfel de controverse. Isteria provocata de antenele GSM este departe de a se fi incheiat, in conditiile in care acestea pot fi instalate fara restrictii prea mari.

Fara oprelisti la instalare
Rezultatele contradictorii ale studiilor care s-au facut, de-a lungul timpului, pe aceasta tema, i-au speriat si mai tare pe oamenii care traiesc sau muncesc cu antenele deasupra capului. Acuzand dureri de cap, oboseala sau alte tulburari, unii dintre ei s-au apucat sa le demonteze singuri sau i-au dat in judecata pe operatorii care le-au amplasat fara acordul lor.
In tara noastra, legea nu ii obliga pe operatorii de telefonie sa amplaseze antenele la o anumita distanta fata de locuinte, scoli si spitale, asa cum se intampla in multe tari UE (200 m de locuinte si 500 m de spitale si scoli). De cele mai multe ori, antenele sunt amplasate tocmai pe terasele blocurilor de locuinte sau ale spitalelor (Spitalul CF2 din Bucuresti, Spitalul din Tulcea sau cel din Campulung Muscel).
Pentru instalarea echipamentelor e nevoie de autorizatii de la o serie de institutii – Ministerul Mediului, al Telecomunicatiilor, Directia de Sanatate Publica, primarii – si de acordul majoritatii locatarilor, de care se tine cont cel mai putin. Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii efectueaza regulat masuratori, pentru a stabili daca radiatiile se incadreaza in limitele legale. Efectele lor asupra sanatatii sunt insa destul de controversate.
Proteina anti-cancer
Intr-un studiu efectuat de Institutul de Sanatate Publica, se precizeaza ca antenele GSM produc radiatii care penetreaza tesutul uman si provoaca incalzire locala, fapt ce poate inhiba actiunea unei proteine (P53), cu rolul de a repara defectele ADN-ului si, implicit, de a preveni aparitia cancerului. Oamenii de stiinta au ajuns sa le asemene „cuptoarelor cu microunde deschise”.
Cu alte cuvinte, „atat timp cat aceasta proteina nu mai poate repara ADN-ul, exista posibilitatea aparitiei malformatiilor celulare, care, in timp, duc la cancer”, dupa cum explica Irma Eva Csiki, cercetator stiintific principal la ISP. De cealalata parte, Dag Bjorklof, profesor la Universitatea Tehnica Lulea (Suedia) si unul dintre cei mai reputati specialisti europeni din acest domeniu, considera ca pericolul este mult mai mare la telefoanele mobile decat la antene. Daca o antena poate emite un camp electromagnetic de 1W pe metru patrat, telefonul mobil ajunge si la 50-60 W.
O serie de masuratori efectuate, in intervalul 2005- 2007, de Institutul de Sanatate Publica, in 817 puncte (inclusiv in vecinatatea antenelor amplasate pe terasele unor blocuri), au aratat ca valorile radiatiilor s-au incadrat in limitele normale impuse de lege.
10% din salariul de baza este sporul de radiatii pe care il primesc angajatii care isi desfasoara activitatea in cladiri cu antene
Avem o lege prea permisiva
In Romania, valorile admise ale puterii campului electromagnetic sunt de aproape zece ori mai mari decat cele specificate de prof. Bjoklof. Un ordin al Ministrului Sanatatii din 2006 admite valori ale radiatiilor cuprinse intre 4,5-9 W/mp, mult mai mari fata de cele admise in alte tari, precum Rusia- 0,05 W/mp, Australia-0,5 W/mp sau Italia- 1W/mp.
Reprezentantii Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania ii linistesc pe cei care locuiesc la ultimele etaje ale blocurilor, spunand ca „semnalul antenelor este emis pe orizontala, fiind puternic atenuat pe masura ce distanta fata de aceasta creste. Perimetrul in care antena emite cu putere maxima este de 6 metri, dincolo de acesta zona suntem in siguranta”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *