Radiatii ultraviolete puternice in Romania

Pe litoralul romanesc si pe cel bulgaresc, nivelul radiatiilor solare este foarte ridicat. La Constanta si la Mangalia, indicele de radiatie ultravioleta a depasit pragul de 8 unitati, nivel periculos pentru sanatatea umana.
litoral
Radiatiile ultraviolete se afla la un nivel ridicat in toata Europa, in plin sezon estival. In Ungaria, cu doua saptamani in urma, autoritatile au intrat in alerta dupa ce indicele de radiatie ultravioleta a depasit, pe o scala de la 1 la 10, valoarea 9, nivel de noua ori mai mare decat poate suporta pielea umana in conditii normale, potrivit specialistilor.

Oficiul de Meteorologie din Ungaria a emis zilele acestea o alerta, in care anuntau ca se asteapta la un nivel al radiatiilor de pana la 7,6 in toata tara. De asemenea, in Polonia si in Austria, gradul de emisii ultraviolete a atins in ultimele zile cote periculoase.

Indice de radiatie ultravioleta „mare”

In Romania, desi indicele de radiatie ultravioleta se afla ieri intre 6 si 8, ceea ce inseamna un nivel de radiatie „mare”, Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), a spus ca nu exista deocamdata vreun motiv de alerta. „Atunci cand indicele de radiatie ultravioleta va depasi nivelul 10, vor fi luate masuri suplimentare”, a declarat directorul ANM.

In sud-estul tarii, indicele de radiatie ultravioleta se incadreaza intre 8 si 10 unitati, valoare „foarte mare” si periculoasa pentru sanatatea umana in cazul expunerii indelungate la soare.

Expunerea la soare trebuie evitata

Ion Sandu recomanda, in acest caz, evitarea expunerii la soare intre orele 11.00 si 16.00. Directorul ANM a mai spus ca atunci cant valorile termice vor depasi 35 de grade Celsius, trebuie sa ne asteptam ca nivelul radiatiilor solare sa fie, de asemenea, ridicat. Ieri, indicele de radiatie ultravioleta in conditii de cer senin era de 8,1 la Constanta si la Mangalia, iar la Bucuresti, acesta se situa la valoarea de 7,7.

Reprezentantii Comisiei Europene (CE) recomanda consumatorilor sa se protejeze intr-un mod adecvat impotriva soarelui din aceasta vara. Ei spun ca pe eticheta produselor pentru protectie solara nu ar trebui sa scrie: „ecran solar total” sau „protectie totala”, pentru ca niciun produs de acest gen nu poate asigura o protectie deplina impotriva radiatiilor ultraviolete.

Oficialii CE spun ca pe astfel de produse ar trebui folositi termeni standardizati (protectie „scazuta”, protectie „medie”, protectie „ridicata” si protectie „foarte ridicata”), alaturi de traditionalii factori de protectie solara, pentru a inlesni orientarea la alegerea produsului de protectie solara corespunzator.

Cancer de piele

Razele ultraviolete sau razele UV sunt radiatii electromagnetice cu o lungime de unda mai scurta decat radiatiile luminii vizibile ochiului omenesc. Potrivit reprezentantilor Comisiei Europene, radiatiile UVB (cu o lungime de unda intre 315 si 280 de nanometri) cauzeaza arsuri solare, iar radiatiile UVA (cu o lungime de unda intre 380 si 315 nanometri) pot duce la imbatranirea prematura a pielii si la dereglari ale sistemului imunitar uman. Ambele tipuri de radiatii cresc riscul aparitiei cancerului de piele.

„Factorul de protectie solara” se refera numai la nivelul de arsura produs de radiatiile UVB, dar nu si la efectele similare ale radiatiei UVA.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *