Ramnicu Valcea: La Bradisor se „mulge tigrul apelor din Carpati”

Lostrita este declarata monumet al naturii si cu aceasta specie se populeaza apele de munte din judet si din tara.lostrita

La Complexul Salmonicol de la Bradisor a incepul „mulsul lostritelor”, operatiune de inmultirea acestei specii de peste in conditii de captivitate. Lostrita, denumita si „tigrul” apelor din Carpati este cel mai mare salmonid din tara, el putand ajunge si pana la 30 de kilograme. Directorul Directiei Silvice Valcea, ing. Ion Oprescu, ne-a declarat: „Primavara, cand temperatura incepe sa creasca, lostritele sunt pregatite pentru -muls-. Salmonicultorii scot lostritele in bazine mari foarte mari, speciale pentru reproducere. Apoi, prin apasare, timp de doua trei-saptamani scot icrele (le mulg) prin apasare. Aceste icre impreuna cu lapti se pun in incubatoare, aici urmand sa aiba loc ecloziunea”. Cu aceste lostrite sunt populate atat raurile de munte din judetul Valcea, dar si cele din tara.

Pestii se adorm cand se „mulg”

Directorul Oprescu are insa supararile lui, intemeiate. „Nu va pot spune exact numarul de lostrite cu care vom popula apele de munte. Sunt insa intrigat de faptul ca eforturile mari pe care le facem noi pentru a face ca acest peste sa fie la fel de prezent ca acum 20 de ani pe apele Lotrului, se loveste de nesabuinta braconierilor. Sunt lucratori la padure, escavatoristi, care optureaza cu cupele utilajelor cursurile unor ape si aduna pestele, distrugand in cateva minute munca noastra de trei-patru ani”. Unul dintre iubitorii de natura, Vali Conea, realizator de emisiuni cu profil pescaresc, ne-a spus: „Complexul Salmonicol de la Bradisor este singurul din Europa de Est unde se practica un astfel de procedeu de inmultire a lostritelor. Acesti pesti cand se scot din bazine se adorm cu un praf special si li se pune ceva la ochi sa nu se agite si la branhii, pentru a nu se rani”, a spus Vali. Din cele 60 de lostrite care au fost mulse la Complexul Salmonicol de la Bradisor in cele cateva zile de cand a inceput operatiunea, cea mai mare avea greutate de 18 kilograme, iar doua dintre ele aveau peste un metru lungime.

Mierla si albatrosul pitic, dusmanii lostritelor

In conditii naturale, lostrita are o rata extrem de scazuta de inmultire, de 300 la 100.000 de lostrite. Cei ai mari dusmani ai „tigrilor” apelor Carpatine sunt mierla de apa, albatrosul pitic, serpii. Lostritele sunt destinate doar reproducerii, sacrificarea acestui peste, declarat monument al naturii,fiind interzisa de lege. Prima data lostrita a fost reprodusa in conditii de captivitate in anul 2006, la Bradisor. Pestele mai traieste in tari precum Cehia, Slovacia sau Ungaria. La varsta de patru-cinci ani, lostritele se aduna in perechi si urca in amonte, ele putand sari peste obstacole de un metru, de a ajunge in ape mai sigure ca sa-si depuna icrele.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *