Raport al Consiliul pentru Stiinta si Tehnologie al Marii Britanii: Culturile modificate genetic au potentialul de a contribui substantial la progesul agriculturii

0
1
Raport al Consiliul pentru Stiinta si Tehnologie al Marii Britanii: Culturile modificate genetic au potentialul de a contribui substantial la progesul agriculturii
Raport al Consiliul pentru Stiinta si Tehnologie al Marii Britanii: Culturile modificate genetic au potentialul de a contribui substantial la progesul agriculturii

Un raport despre biotehnologii agricole elaborat de Consiliul pentru Stiinta si Tehnologie al Marii Britanii cheama la o noua abordare in reglementarea si aprobarea culturilor modificate genetic, starnind interesul presei din intreaga lume.

Rezumatul raportului:

Culturile modificate genetic au potentialul de a contribui in mod substantial la progresul agriculturii, pentru a produce durabil suficienta hrana la nivel global, ca raspuns la provocarile legate de cresterea populatiei, schimbarile climatice si de alte modificari din mediul inconjurator. Ameliorarea conventionala a plantelor nu poate sa raspunda decat partial acestor provocari si nu poate sa profite de inovatiile din biologia sintetica.

Pentru a realiza potentialul culturilor modificate genetic, ar trebui consolidate cercetarea si dezvoltarea, iar procesul de reglementare european necesita imbunatatiri semnificative. Domeniul cercetarii si dezvoltarii pot beneficia de un program care promoveaza evaluarea preliminara a genelor identificate si studiate in laboratoarele institutiilor academice si care ar putea fi utile in cazul unor culturi. Acest program, denumit PubGM, ar permite si ar facilita testarea in camp a noilor culturi modificate genetic, fie in parteneriat cu companii, fie sectorul public ar putea valida constructiile genetice inainte de a incepe parteneriate cu companiile.

Multe dintre noile tehnici de ameliorare a plantelor nu au fost prevazute in definitiile OMG (adoptate in 1990), iar unele plante in care s-a incorporat un anumit caracter vor face obiectul legislatiei UE, iar altele, nu. Avand in vedere ca nu exista nicio dovada cu privire la riscurile intrinseci asociate cu OMG, este contraproductiv sa avem un cadru de reglementare care se bazeaza pe premisa ca plantele modificate genetic sunt mai periculase decat cele cultivate si ameliorate in mod conventional.

Aprobarea pentru cultivarea comerciala ar trebui sa se faca la nivel national, asa cum se intampla in prezent cu produsele farmaceutice. Acest lucru ar proteja agricultura europeana de eventualele pierderi si daune care rezulta din incapacitatea politica a unor state de a adopta OMG si de a permite o reglementare adecvata a noilor tehnologii, cum ar fi editarea genomului si biotehnologia sintetica pentru culturi.

Cititi raportul despre biotehnologii agricole aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here