Raport ONU: Protejarea naturii, vitala pentru hrana si apa necesare omenirii

Raport ONU: Protejarea naturii, vital? pentru hrana ?i apa necesare omenirii
Raport ONU: Protejarea naturii, vitala pentru hrana si apa necesare omenirii
Raport ONU: Protejarea naturii, vitala pentru hrana si apa necesare omenirii

Guvernele lumii nu reusesc sa atinga obiectivele de a proteja animalele si plantele, stabilite intr-un plan al biodiversitatii pentru 2020, ce vizeaza, totodata, cresterea aprovizionarii cu hrana si incetinirea schimbarilor climatice, se arata intr-un raport al ONU publicat luni, citat de Reuters.

Multe specii rare se confrunta cu un risc crescut de disparitie, padurile sunt defrisate de agricultori intr-un ritm alarmant, iar poluarea si pescuitul excesiv continua, in ciuda impulsului dat de ONU in 2010 pentru a inversa tendintele daunatoare pentru natura, relateaza Reuters.

“A existat o crestere a efortului (guvernelor) … dar acest lucru nu va fi suficient pentru a atinge obiectivele”, a declarat, pentru Reuters, Braulio de Souza Dias, secretar executiv al Conventiei privind Diversitatea Biologica (CBD), citand documentul.

Raportul “Perspectivele Globale ale Biodiversitatii”, facut public in deschiderea unei intalniri privind biodiversitatea in Coreea de Sud, arata ca, in general, doar cinci din cele 53 obiective stabilite pentru conservarea naturii au fost realizate, iar celelalte 48 stagneaza.

De pilda, guvernele erau in grafic in ce priveste alocarea, pana in 2020, 17% din terenuri la nivel global ca spatii protejate pentru specii salbatice, precum parcuri sau rezervatii naturale, dar inregistrau intarzieri in indeplinirea unor obiective precum reducerea la jumatate a ratei de pierdere a habitatelor naturale sau prevenirea disparitiei speciilor amenintate cunoscute, scrie Reuters.

“In pofida povestilor de succes individuale, riscul mediu de extinctie pentru pasari, mamifere si amfibieni este inca in crestere”, mentioneaza raportul, adaugand ca biodiversitatea a insemnat mai mult decat campaniile importante pentru salvarea urangutanilor, a ursilor polari sau a broastelor rare.

Cerand guvernelor sa-si intensifice eforturile, secretarul general al ONU Ban Ki-Moon a declarat ca succesul in conservarea vietii de pe planeta ar putea contribui la indeplinirea obiectivelor de “eliminare a saraciei, imbunatatire a sanatatii umane si de furnizare a energiei, hranei si apei curate pentru toti”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *