Raspunderea umana in incalzirea climatica este de netagaduit

R?spunderea uman? în înc?lzirea climatic? este de net?g?duit
Raspunderea umana in incalzirea climatica este de netagaduit
Raspunderea umana in incalzirea climatica este de netagaduit

Raspunderea umana in incalzirea climatica este de netagaduit, se spune in proiectul de raport al Grupului de experti interguvernamental asupra evolutiei climei (GIEC). Un rezumat al acestuia a ajuns marti in presa, relateaza AFP.

„Este extrem de probabil ca influenta umana asupra climei sa fie raspunzatoare de peste jumatate din cresterea temperaturilor la suprafata globului intre 1951 si 2010”, scrie GIEC in textul din care o copie a ajuns la New York Times.

„O mare probabilitate exista ca influenta umana sa fi determinat incalzirea apelor oceanice, topirea zapezii si a gheturilor, precum si cresterea nivelului oceanelor”, adauga GIEC, potrivit caruia nivelul apelor ar putea creste cu 90 cm pana in 2100. „Oamenii de stiinta sunt tot mai convinsi ca suntem principalii responsabili nu numai de incalzirea planetei, dar si de numeroasele efecte pe care le constatam deja, cum ar fi marile inundatii, incendiile de padure tot mai devastatoare, topirea record a gheturilor si valuri de caldura tot mai dese si mai intense”, a declarat AFP climatologul american Michael Mann.

Limbajul folosit de expertii GIEC este mai dur decat cel din raportul oficial anterior al ONU, publicat in 2007. Purtatorul de cuvant al GIEC, Jonathan Lynn, a aratat intr-un comunicat ca „proiectul de raport va fi probabil modificat dupa ce vor lua in considerare comentariile primite de la diferite tari in ultimele saptamani si va fi analizat de reprezentanti guvernamentali si oameni de stiinta la o reuniune de patru zile ce va avea loc la sfarsitul lui septembrie. Numai dupa aceea va fi aprobat”. „Prin urmare, este prematur sa tragem concluzii din acest proiect de raport”, a mai spus el.

Michael Mann, director al Centrului de stiinte ale Pamantului de la Universitatea Pennsylvania (SUA), se teme ca raportul final ar putea sa nu fie atat de dur. „Oamenii de stiinta care participa la intocmirea raportului GIEC s-ar putea teme ca, fiind prea severi in privinta viitorului impact al incalzirii, ar putea declansa atacuri din partea climato-scepticilor”, a afirmat el. „Cred ca aceste presiuni, insotite de reticenta naturala a oamenilor de stiinta de a trage concluzii prea transante, ar putea face ca raportul final al GIEC sa minimalizeze factorul uman in schimbarile climatice”, adauga climatologul.

Grupul de experti ia insa in considerare toate punctele de vedere plauzibile ale oamenilor de stiinta, afirma Christopher Field, cercetator la Carnegie Institution for Science, care a participat la rapoarte precedente ale GIEC. „Cred ca GIEC este traditional foarte conservator fiindca are ambitia sa fie exact”, a declarat el in New York Times.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *