Raspunsul companiei Stirom la articolul „STIROM polueaza grav zona de Est a Capitalei”

striromS.C. Stirom S.A, prin intreaga sa activitate, dezvolta o politica de mediu concreta, cu o larga implicare atat in ceea ce priveste activitatea curenta a organizatiei, cat si in ceea ce priveste dezvoltarea in timp, pe termen mediu si lung.

S.C. Stirom S.A detine autorizatia integrata de mediu nr. 23 revizuita in data de 29.07.2008.

Intre S.C. Stirom S.A. si autoritatile de mediu exista o relatie de colaborare si comunicare permanenta.

In anul 2008 nu a fost inregistrat nici un accident tehnic poluant sau poluare accidentala

generate de activitatea S.C. Stirom S.A. sau de cea a contractantilor care lucreaza pentru sau in numele organizatiei, fapt confirmat si de analizele periodice facute de un laborator acreditat RENAR privind emisiile in aer, apa, sol.

Atitudinea responsabila a S.C. Stirom S.A. pentru Protectia Mediului se concretizeaza in:

O Investitiile de mediu realizate, care asigura conformitatea cu prevederile legislatiei de mediu in vigoare si Autorizatiei Integrate de Mediu, investitii care la nivelul 2007-2008 au fost de 1.750.000 EURO,

O Mentinerea Sistemului de Management de Mediu implementat conform cerintelor standardului SR EN ISO 14001/2005 si certificat de o companie cu renume international, Germanischer Lloyd.

O Constientizarea personalului prin realizarea de programe de instruire a personalului.

O Dintre investitiile recente de mediu realizate se mentioneaza:

O Reducerea emisiilor de pulberi rezultate de la cuptoarele de topire prin instalarea a doua sisteme de retinere, evacuare si dispersie a poluantilor (filtre aferente cosurilor de evacuare a gazelor rezultate din procesul de productie), 1.339.000 EURO;

Sistemul de retinere a pulberilor este de tipul filtrelor cu saci si este unicul sistem montat in Romania, nici o alta instalatie din industria sticlei nu are in dotare un astfel de sistem.

O Reabilitarea si punerea in functiune a instalatiilor de captare si retinere a poluantilor proveniti de la buncarele de depozitare a materiilor prime, amestecul de materii prime din cadrul turnului de amestec: 300.000 EURO,

O Etansarea cuvelor de racire a deseurilor de sticla rezultate de la masinile de format sticla, 41.500 EURO,

O Reducerea emisiilor de NOx rezultate de la cuptoarele de topire prin montarea de arzatoare cu emisie redusa de NOx, 35.000 EURO,

O Instalarea unui filtru de retinere a pulberilor de la departamentul Reparatii matrite, pentru imbunatatirea mediului de lucru, 34.500 EURO.

S.C. Stirom S.A utilizeaza in procesul tehnologic deseuri de sticla ca materie prima secundara.

Acestea sunt furnizate de o firma care detine autorizatie de mediu si este specializata in pregatirea deseurilor de sticla ( separarea impuritatilor metalice, organice, macinare ) pentru introducerea lor direct in procesul de fabricatie a sticlei fara a mai fi necesare alte operatii suplimentare din partea S.C. Stirom S.A.

Precizam ca instalatia de prelucrare a cioburilor din cadrul S.C. Stirom S.A este in conservare din anul 2007.

Beneficiile utilizarii cioburilor in procesul de productie sunt importante si bine cunoscute:

– minimizarea si eficientizarea utilizarii resurselor primare, in special a celor neregenerabile – o tona de cioburi „salveaza’ 1,2 tone de materii prime naturale,

– economisirea de energie (gaze si energie electrica), avand in vedere ca fabricarea sticlei se numara printre industriile energofage –prin introducerea a 10% cioburi in procesul de productie se „salveaza’ cel putin 2% energie,

– reducerea poluarii prin realizarea unor instalatii cu nivel scazut de emisii de noxe – se estimeaza ca o tona de cioburi folosite in fabricarea sticlei reduce cu 500 kg emisiile de CO2 ( sursa Verre Avenir).

– diminuarea riscului de poluare cu deseuri de sticla – sticla este inerta, nu produce daune directe mediului, insa va ramane acolo pentru totdeauna – daca nu este reciclata, o tona de cioburi echivaleaza cu o tona de deseu.

S.C. Stirom S.A functioneaza in regim continuu, 24 ore din 24, capacitatea de productie fiind

practic constanta in aceasta unitate de timp.

Sticla de ambalaj fabricata in cadrul S.C. Stirom S.A intruneste cerintele nationale de sanatate publica in conformitate cu HG nr. 1197/2002 pentru aprobarea Normelor privind materialele si obiectele care vin in contact cu alimentele, respectiv nu transfera alimentelor constituenti in cantitati care ar putea periclita sanatatea umana sau care ar putea aduce o schimbare neacceptabila in compozitia alimentelor ori o deteriorare a caracteristicilor organoleptice ale acestora.

Retetele de fabricatie au fost schimbate in anul 2003 odata cu preluarea societatii de catre grupul elen Yioula si au avut drept obiectiv utilizarea numai a materiilor prime cu impact REDUS asupra mediului.

Politica S.C STIROM S.A si intreaga sa activitate au ca obiectiv central protejarea omului si a mediului cu resursele lui naturale, conformarea cu cerintele legislatiei de mediu actuala si spiritului reglementarilor europene privind protectia mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *