Raul Arges ar putea intra in cartea recordurilor in ceea ce priveste numarul de PET-uri plutitoare pe apele sale

Raul Arges ar putea intra in cartea recordurilor in ceea ce priveste numarul de PET-uri plutitoare pe apele sale

Multa apa va mai trece peste Arges pana cand vor invata romanii sa pretuiasca mediul si sa nu isi mai bata joc de el, asa cum fac acum.

Raul Arges ar putea intra in cartea recordurilor in ceea ce priveste numarul de PET-uri plutitoare pe apele sale. Am putea crede ca sticlele din rau depasesc in numar pestii. Langa podul de pe raul Arges, care face legatura cu cartierul Marina, mii de pet-uri au acoperit luciul apei.

Fara amenzi, gunoaiele se inmultesc

Cel mai probabil, gunoaiele provin de la turistii care au petrecut minivacanta de 1 Mai in aer liber, iar apoi au aruncat mizeriile in rau sau le- au ”uitat” pe marginea apei. De altfel, cei care au iesit la picnic in acele zile au lasat mormane de gunoaie, atat la munte, cat si in localitatile limitrofe Curtii de Arges, in zonele unde au stat la picnic. ”Romanii mai au de invatat ce inseamna civilizatia. Nu este posibil ca pe malul apelor sa avem asemenea mizerii! Sper ca reprezentantii Garzii de Mediu sa se autosesizeze in cazul acestei probleme grave si sa adopte masurile care se cuvin. Oamenii ar trebui amendati deoarece numai asa vor  intelege ca nu au voie sa arunce gunoaiele in natura. Este pacat de frumusetile pe care le avem si de care nu profitam. Platim sume exorbitante pentru vacante in afara tarii, iar in Romania ne comportam ca niste primitivi. Acolo nimeni nu indrazneste sa arunce o hartie pe jos. Oamenii invata inca de mici ca mediul trebuie pastat curat si ca depinde de fiecare in parte sa-l pastreze asa”, a spus Camelia Enescu

La pescuit de pet-uri

Ploile abundente din ultima perioada au facut ca debitul de pe afluentii de la munte sa creasca, si sa aduca de pe maluri gunoaie si pet-uri. Din acest motiv, angajatii de la hidrocentrala au incercat sa adune mizeriile de pe raul Arges. ”Nu este pentru prima data cand vad angajatii de la Hidroserv pescuind PET-uri. Oamenii acestia isi fac treaba. Pacat ca in 2012 inca mai sunt romani inconstienti care arunca mizeriile in natura, fara a se gandi la raul ireparabil pe care-l produc. Ambalajele din plastic nu sunt biodegradabile si din acest motiv au devenit o sursa de poluare pentru mediu”, a adaugat Valentina Ionescu

Ambalajele din plastic sunt o sursa de poluare extrem de periculoasa, in multe localitati traversate de rauri fiind montate plase care retin aceste PET-uri. Intrucat sunt nedegradabile, au devenit la ora actuala cel mai mare pericol pentru mediu. Aduse de viituri sau aruncate pur si simplu din ignoranta, PET-urile au ajuns sa sufoce malul Argesului. Ecologistii spun ca solutia ar fi gestionarea acestor materiale in mod corespunzator si, ulterior, valorificarea lor. In  Romania, procesul de reciclare a PET-urilor este doar de 2% din cantitatea de plastic folosita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *