Raul Nistru, poluat de reziduuri de la fabrica Siromex

Raul Nistru a fost poluat cu apa decantata si namol provenit din procesul de fabricatie a alcoolului.  Angajati ai Sistemului de Gospodarire a Apelor au fost anuntati telefonic aseara despre schimbarea culorii apei raului Nistru, in apropierea punctulului de lucru de la Busag a societatii Siromex Drinks SRL.

Prefectul Sandu Pocol a fost instiintat de producerea acestui fenomen si a dispus deplasarea la fata locului a reprezentantilor SGA si ai Comisariatului Judetean al Garzii Nationale de Mediu.

„Acestia au constatat prezenta unei culori albicioase a apei raului Nistru la confluenta acestuia cu raul Somes, in amonte, pana aval de podul CFR din localitatea Busag pe o lungime de 150 de metri. In punctul colorarii apei raului Nistru exista o conducta de plastic apartinatoare societatii, care probabil este fisurata, insa angajatii celor doua institutii nu au putut identifica aceasta deficienta, din cauza amplasarii conductei in albia raului. A fost verificata activitatea societatii, fiind descoperita existenta unei avarii la peretele unui bazin de stocare/decantare secundara, utilizat in fluxul de epurare, pe o lungime de aproximativ 55 de metri. In acesta erau stocati in momentul producerii accidentului aproximativ 1.500 metri cubi de apa decantata si namol provenit din procesul de productie.Specialistii au estimat ca aproximativ un volum de 560 metri cubi de apa decantata si namol s-au evacuat din reteaua de desecare in raul Nistru. S-au observat depuneri de namol pe malurile raului Nistru, aval de confluenta canalului de desecare, pe o lungime de aproximativ cinci kilometri”, a precizat Sandu Pocol.

S-a procedat la prelevarea de probe de apa din raurile Nistru si Somes care vor fi analizate in laborator. Au fost dispuse masuri pentru oprirea procesului de productie la societate si colectarea namolului decantat, prin depozitarea partiala pe platforme de deshidratare.
Activitatea de productie a alcoolului din cereale a fost suspendata pana la obtinerea autorizatiei de mediu.

Avand in vedere faptul ca celelelalte bazine de stocare a apelor uzate ale societatii sunt aproape pline si ca sunt construite din acelasi material cu cel avariat, s-a luat masura de prevenire a producerii unui nou incident, prin gestionarea in conditii de siguranta pentru mediul inconjurator al continutului acestora. O alta masura luata a fost de curatare a canalului de desecare si malurilor raului Nistru, afectate de scurgerile de ape uzate si namol.

Pentru afectarea raului Nistru si probabil a raului Somes prin evacuarea necontrolata de ape uzate si reziduri de productie, comisarii de mediu vor aplica societatii comerciale sanctiunile prevazute de legislatia in vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *