Raurile din Romania sunt pline cu gunoaie nu numai la suprafata, ci si in adancime

Amenzi pentru depozitarea unor de?euri de haine pe malul apelor din Valea Jiului
Apele din Bistrita-Nasaud sunt pline cu gunoaie nu numai la suprafata, ci si in adancime

Apele sunt pline cu gunoaie nu numai la suprafata, ci si in adancime. Grupul de Actiune Locala (GAL) Ruralis din Bistrita-Nasaud a scos numai din zece metri de albie de rau aproape un camion intreg de deseuri.

Presedintele GAL Ruralis, Cristian Tetcu, coordonatorul proiectului “Pescuit Romania pentru Bistrita-Nasaud”  a declarat ca, impreuna cu voluntarii organizatiei, a facut un experiement.

“Ne-am dat seama ca noi adunam numai gunoaiele de la suprafata si ne-am gandit sa facem un experiment pe raul Sieu, intr-o zona in care apa era mai mica. De pe o distanta de zece metri, am scos din albia raului un camion de gunoaie. Am facut apoi un calcul si ne-am dat seama ca, daca am avea resurse umane si financiare nelimitate, ne-ar trebui 147 de ani sa curatam albiile tuturor raurilor din Bistrita-Nasaud”, a spus Cristian Tetcu.

El a declarat ca, atat timp cat apele sunt pline de gunoaie, nu exista sanse sa atragem turisti.

“Noi, GAL-urile, avem posibilitatea sa colaboram cu alte GAL-uri din strainatate. Ruralis are un parteneriat cu un GAL din Belgia care a reusit sa  transforme microregiunea gospodarita de el intr-o atractie turistica. Au dezvoltat circuite turistice, au facut muzee ale apelor, au ghizi de pescuit, e o adevarata zona pentru recreere, sport, turism. Gospodaresc trei rauri pe o distanta de 15-20 de kilometri”, a spus Tetcu.

In opinia lui, nu vom reusi niciodata sa curatam apele de gunoaie, cu atat mai mult cu cat nu dam nici semne ca am vrea sa stopam ce se intampla azi si sa incepem sa corectam.

“Solutia imediata ar fi sa incepem sa colaboram si sa nu ne mai ascundem dupa deget aducand la rampa probleme cum ar fi lipsa legilor, faptul ca suntem prea putini sau prea multi, prea saraci, prea grasi sau prea slabi. (…) Noi, GAL-urile, am cheltuit foarte putini bani in actiunile noastre si, de fiecare data cand venim si propunem ceva, ni se spune ca nu sunt bani la buget sau mai stiu si eu unde. Nu e nevoie sa avem acesti bani. E nevoie sa vrem sa facem. Atunci cand vom vrea sa facem, ne vom aduna la o masa si ne apucam de treaba”, a spus el.

Cristian Tetcu a coordonat, in Bistrita-Nasaud si proiectul Let’s do it Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *