Razboiul impotriva mafiei bio

R?zboiul împotriva mafiei bio
Razboiul impotriva mafiei bio
Razboiul impotriva mafiei bio

Odinioara, pe vremea cunoscuta sub numele de “cea buna”, se mai intampla cateodata ca un vreun agricultor sau vreun negustor bio sa fraudeze ici si colo. Oleaca de pesticide pe tarla, sau niscai oua industriale – mai ieftine – printre ouale bio. Si trecea in general neobservat, iar volumele cu pricina nu erau importante.

In Italia, fraudatorii filierei organice au depasit demult acest stadiu. Recent, intregi grupuri profesionale s-au apucat si ele sa eticheteze “bio” volume considerabile de produse industriale, bazandu-se pe o larga retea de intreprinderi raspandite in mai multe tari.

Din aprilie, se stie ca Procuratura orasului italian Pesaro, pe coasta Adriaticii, a deschis o ancheta nu asupra unuia, ci asupra a 23 de presupusi membri ai unei retele de fraudatori. Acestia sunt toti italieni, desigur, dar ei opereaza printre altele in Republica Moldova, Malta sau in Europa de Vest. Printre suspecti apare chiar si filiala moldoveneasca a unui organism italian de control al filierei bio, presupus in mod normal sa dea in vileag smecheriile fraudatorilor.

Potrivit anchetatorilor, toti suspectii au luat parte la activitati frauduloase consistand in furnizarea de certificate bio false unor furaje industriale din Republica Moldova si Ucraina. Pentru a camufla parcursul acestor alimente, ei foloseau o retea de cel putin zece societati raspandite in mai multe tari. Parchetul a confiscat deja 1500 de tone de porumb si 30 de tone de soia in cadrul acestei afaceri poreclite Green War.

In cazurile anterioare, era vorba despre produse industriale fabricate si re-etichetate in UE. “Acum, produsul este fabricat direct cu eticheta bio, de exemplu in Republica Moldova, unde este certificat, inainte de a fi exportat si comercializat”, explica procurorul din Pesaro, Silvia Cecchi. Aceasta masluire este presupusa sa complice munca autoritatilor si sa le impiedice sa descopere frauda.

  • O organizatie demna de crima organizata

Volume importante, fluxuri internationale de marfuri, o retea complexa de societati, organisme de supraveghere corupte si profesionisti notorii – putem vorbi aici de“crima organizata”, potrivit definitiei date de grupul de lucru comun al justitiei si politiei germane in 1990. Pana si Paolo Carnemolla, presedintele FederBio – o centrala care reuneste producatori, intreprinderi de transformare si comercianti din filiera bio din Italia – vorbeste despre “crima organizata”.

Pentru acesta, astfel de malversatii sunt posibile din cauza rateurilor repetate ale autoritatilor de supraveghere. Astfel, serviciul de represiune a fraudelor al Ministerului italian al Agriculturii era condus pana cu cateva luni in urma de catre un om care acum este in curs de investigare pentru coruptie intr-un caz fara legatura cu filiera bio. Ceea ce ridica indoieli serioase cu privire la determinarea sa de a ancheta in legatura cu fraudele.

  • Erau implicati si functionari?

Ministerul din Roma nu este inca improscat de caz. Este deja mare lucru. In Moldova si Malta, situatia este diferita. Presedintele FederBio, Paolo Carnemolla, gaseste caeste foarte curios ca importurile catre UE – si deci prin urmare, trecerea de vama si controlul marfurilor – tranziteaza prin Malta, unde filiera bio este confidentiala.

Potrivit acestuia, nu exista nicio cooperare cu autoritatile moldovenesti si malteze in cadrul acestor anchete: “Noi nu stim in ce parteneri putem avea incredere, si ne temem ca sunt implicati si functionari locali”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *