Reabilitarea si monitorizarea puilor de urs orfani sau abandonati

Centrul de reabilitare a puilor de urs orfani, infiintat in anul 2004, aflat in administrarea Asociatiei pentru Conservarea Valorilor Naturii (ACNV), este amplasat la cca. 20 de km de localitatea Balan, din judetul Harghita, intr-o zona izolata.

Creat pentru a asigura salvarea puilor de urs orfani din intreaga tara si eliberarea lor in natura, acesta este momentan singurul centru de profil din Europa.

Reabilitarea se face prin asigurarea linistii in cadrul perimetrului centrului, prin asigurarea unei alimentatii identice cu cea pe care ursul o are in libertate. Masura cea mai importanta este in acest moment limitarea contactelor om-urs, la minim, in tarcuri avand acces doar o singura persoana care monitorizeaza starea de sanatate a puilor, introduce in tarcuri hrana suplimentara si verifica in permanenta functionarea gardurilor electrice.

In anul 2006, in tarc au fost primiti 6 pui de urs, ce au fost eliberati la inceputul lunii august 2008.

Pui de ursi reabilitati, au fost preluati de centru din diferite judete precum Alba, Brasov, Harghita, Vrancea, Covasna.

Eliberarea se face prin introducerea puilor intr-un tarc semideschis, din care puii au posibilitatea de a iesi sau de a se intoarce nestingheriti. Pentru a avea garantia unei reabilitari eficiente a puilor de urs, acestora li se monteaza colare GSM, fiind monitorizati cel putin un an de la eliberare. Prin aceasta actiune se urmareste distanta parcursa de puiul de urs, home range-ul, apropierea de localitati.

Informatiile astfel obtinute sunt prelucrate in format electronic, existand o arhiva a acestor informatii in baza de date a ACNV.

O alta situatie observata  de catre echipa proiectului este acea in care un pui de urs cu varsta mai mica de 2 ani, isi poate stabili home range-ul la distante de peste 80 de km de punctul in care a fost eliberat.

Un asemenea caz este cel al unui pui de urs preluat  din judetul Vrancea in anul 2006. Puiul a fost preluat de la o persoana fizica din zona localitatii Soveja de catre echipa proiectului LIFE Nature LIFE02/NAT/RO/8576, gestionat de catre APM Vrancea. Personalul proiectului LIFE a predat puiul de urs, un mascul de cca. 2 luni, echipei ACNV.

La momentul eliberarii, puiul de urs, caruia i s-a atribuit un codul VN01, avea 19 luni si aproximativ 50 de kg.

In primele zile dupa eliberare, ursul VN01, a fost activ in jurul tarcului, revenind de cateva ori pentru hrana. Dupa cca. doua saptamani ursul s-a deplasat peste 10 km in directia vest in zona localitatii Gheorgheni. Distanta minima fata de localitate a fost de cca. 4 km. Aproape in permanenta ursul VN01 a fost insotit de un alt urs de aceeasi varsta, urs preluat din judetul Alba avand codul AB01.

In continuare, ursul VN01, insotit de ursul AB01, s-a indreptat spre est si apoi spre nord, apropiindu-se din nou de localitatea Balan, trecand la cca 1 km de aceasta. Am constatat ca puii de urs au ocolit localitatea Balan prin partea nordica a acesteia, desi initial se aflasera in partea sudica, datorita unei bariere antropice si anume drumul judetean ce leaga localitatile Sandominic-Balan.

Dupa ce a trecut de localitatea Balan ursii s-au indreptat in directia sud-est, parcurgand o distanta de cca. 20 km pana in imediata vecinatate a satului Lunca de Sus. In aceasta localitate ursul AB01 a intrat intr-o gospodarie aflata la limita satului.

Ursul VN01 a traversat bariera antropica creata de localitatea Lunca de Sus si s-a indreptat in directia sud-est, trecand in judetul Bacau, prin imediata apropiere a localitatii Cosnea. Din aceasta locatie, oprit de o alta bariera antropica ursul si-a schimbat directia de mers spre sud, lasand impresia ca s-a hotarat sa se intoarca in judetul Vrancea de unde a fost preluat.

Din zona localitatii Lunca de sus din judetul Harghita, s-a deplasat 35 de km pana in zona localitatii Comanesti din judetul Bacau, iar de acolo inca 10 km pana la lacul de acumulare Poiana Uzului pe care l-a ocolit prin partea vestica, amonte.

Din acest punct, a intrat din nou in judetul Harghita si s-a deplasat 15 km spre sud, intrand in judetul Covasna prin zona sitului Natura 2000 Tinovul Apa Lina.

In judetul Covasna a intrat la jumatatea lunii octombrie indreptandu-se spre sud si apoi spre sud-est. Pe teritoriul judetului Covasna, ursul VN01, a trecut prin trei fonduri de vanatoare. Pe aceste fonduri, el a vizitat fiecare observator de vanatoare, amplasamente in care se asigura hranirea suplimentara a ursilor. Zona este una izolata, cu putine activitati antropice.

Ultima inregistrare primita pana in prezent este din data de 11 noiembrie 2008, din apropierea drumului de acces spre zona Apa Rosie.

In aceasta ultima parte a calatoriei, ursul a trecut prin trei situri pSCI Natura 2000 si anume Tinovul Apa Rosie, Creasta Nemirei si Oituz Ojdula (pe harta,  culoare verde).

Incepand cu jumatatea lunii iulie 2008, momentul eliberarii, pana la data de  11 noiembrie 2008, ursul VN01 s-a departat la o distanta de 83 de km fata de centrul de reabilitare, parcurgand peste 170 de km. Teritoriul identificat pe baza poligonului minim convex este de cca. 75.000 ha, pe teritoriul a trei judete si anume Harghita, Bacau si Covasna. In conditiile din Romania, home range-ul unui individ din specia Ursus arctos este estimat in literatura ca fiind de 1000-1500 ha. Putem concluziona ca distantele parcurse de ursi sunt mult mai mari decat cele estimate anterior, iar in aceasta situatie metoda numararii urmelor de urs, metoda folosita pentru evaluarea efectivelor, este afectata de numararea dubla sau chiar tripla a unui singur exemplar de urs, in cadrul mai multor fonduri de vanatoare.

Barierele antropice, precum drumurile nationale sau europene au influentat semnificativ traseul parcurs de urs.

Drumurile de interes secundar (drumuri comunale, drumuri de exploatare), precum si localitatile si gospodariile izolate nu au provocat schimbarea semnificativa a traseului.

De asemenea, se poate concluziona ca ursul VN01, a avut un comportament normal, ferindu-se pe cat se poate de contactul cu oamenii, apropierea de localitati (Lunca de Sus) putand fi pusa pe seama unei oferte trofice limitate in cadrul natural. In general, distanta medie fata de localitatile pe langa care a trecut a fost de 3 km. Pe parcursul intregii deplasari, ursul a preferat zone izolate, impadurite.

Monitorizarea puilor de urs reabilitati se poate constitui ca o activitate utila pentru managementul viitor al ursului brun in Romania, in vederea asigurarii conservarii pe termen lung a populatiei de urs brun in Muntii Carpati.

Ioan Mihai POP – APM Covasna

Silviu CHIRIAC – APM Vrancea

Leonardo BERECZKY – Asociatia Pentru Conservarea Valorilor Naturii,  Balan

 

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *