Reactoarele nucleare europene au sute de defecte de functionare. Cele mai multe probleme au fost gasite in Franta

Reactoarele nucleare europene au sute de defecte de functionare. Cele mai multe probleme au fost gasite in Franta

Niciuna din cele 58 de centrale atomoelectrice din Franta nu respecta standardele internationale de siguranta definite de Agentia Internationala a Energiei Atomice (IAEA), potrivit unui raport obtinut de presa franceza si germana, care dezvaluie sute de probleme la reactoarele nucleare din Europa, scrie EUObserver.

Franta este tara europeana care depinde cel mai mult de energia nucleara.

In lumina dezastrului de la centrala nipona Fukushima de anul trecut, Uniunea Europeana a solicitat teste de stres la toate cele 143 de reactoare nucleare din statele membre, pentru a determina daca ele ar rezista unor situatii extreme, precum cutremurele sau atacurile teroriste.

Un numar de 19 reactoare franceze nu au instrumente de masurare a seismelor, iar echipamentele de siguranta si salvare nu sunt protejate corespunzator, spre deosebire de situatia din reactoarele germane, britanice sau suedeze, scrie Le Figaro.

Autoritatea de profil din Belgia a decis in august sa inchida doua din cele sapte reactoare nucleare ale tarii, dupa descoperirea a mii de fisuri. Decizia a venit la doua luni dupa ce autoritatea a trimis UE rezultatele testelor de stres solicitate.

Tero Varjoranta, presedintele Grupului European pentru Siguranta Nucleara (ENSREG), care este alcatuit din oficiali ai autoritatilor nationale de reglementare din fiecare state membru UE, a declarat ca grupul nu a fost informat oficial in legatura cu concluziile verificarilor. Cu toate acestea, unii membri au citit o versiune a raportului, care a provocat mare ingrijorare in cadrul ENSREG, a adaugat el.

Raportul nu recomanda inchiderea vreunei centrale nucleare, dar arata ca modernizarea lor pentru a se conforma standardelor IAEA ar costa in jur de 25 mld. euro.

Comisarul european pentru energie Gunther Oettinger va prezenta concluziile si recomandarile raportului in viitorul summit UE pe 18 si 19 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *