„Reactor nuclear” la Tibanesti

Upetrom renun?? la inten?ia de a produce piese pentru eoliene ?i revine pe zona de utilaj petrolier
„Reactor nuclear” la Tibanesti

In judet exista zeci de firme care intentioneaza sa construiasca parcuri eoliene * in toamna sunt programate sa demareze efectiv cateva dintre investitii * potrivit investitorilor, puterea unui astfel de parc o poate egala pe cea a unui reactor nuclear

Potentialul eolian al judetului Iasi a fost identificat de cel putin 16 companii de la nivel national. In general, acestea sunt subsidiare ale unor consortii din strainatate, cele mai multe fiind din tari precum Italia, Spania, Portugalia, Germania, Olanda, dar si Liban. Companiile prin care se desfasoara investitiile au fost infiintate in perioada 2006 – 2012, din care patru in cursul acestui an. In ultimii patru ani, Consiliul Judetean a eliberat 30 de certificate de urbanism pentru parcuri eoliene, 17 in 2009, cate patru in 2010 si 2011 si sapte in 2012.

Proiect de amplore la Tibanesti

Doua firme, Celsa Team si Zeta Wind, promit un proiect substantial pe raza comunelor Tibanesti, Ipatele si Tansa. „Nu va pot oferi detalii despre proiect, noi suntem inca la stadiul de analize si intocmirea documentatiei tehnice. Pot insa sa va spun ca puterea generata de parc se poate apropia de cea a unui reactor nuclear”, ne-a declarat un reprezentant al constructorului desemnat al proiectului. Cele doua firme au parteneri diversi din strainatate, in special din Italia. Potrivit sursei citate, puterea parcului poate ajunge la 642 MW, in conditiile in care puterea unui reactor nuclear de la Cernavoda trece de 700 MW.

Investitii de 200 milioane euro la Dumesti si Romanesti

Primarul din Romanesti, Adrian Ciobanu, sustine ca lucrarile la un parc eolian cu o putere 130 MW vor demara in maximum o luna pe raza comunei, in parteneriat cu primaria din Dumesti. Firma invocata de primar, Semnal Media din judetul Vaslui, are insa ca obiect principal de activitate „activitati de difuzare a programelor radio”. „Stiu ca vor instala 12 turbine, au parteneri straini. Beneficiile pentru comunitatea locala sunt imense, vorbim de 1% din energie si 1,3 milioane euro din impozite si taxe pe an”, a sustinut Ciobanu. Potrivit reprezentantilor CJ, Semnal Media a obtinut certificat de urbanism pentru investitie in cursul anului trecut. Primarul din Romanesti a mai spus ca, in anul 2009, o alta firma, Infusion SRL din Bucuresti, a obtinut un certificat de urbanism pentru construirea unui parc eolian, insa nu a mai dus la bun sfarsit proiectul. „Nu am mai vorbit cu ei de doi ani de zile”, a completat edilul. Investitorii au identificat potential eolian si pe raza comunei Schitu Duca. „Au fost multe firme care s-au interesat de potentialul eolian al zonei. Am eliberat si certificate de urbanism, dar au avut probleme in obtinerea de avize de la Bucuresti. Deocamdata, nu s-a eliberat nicio autorizatie de construire”, a declarat primarul din Schitu Duca, Mihai Mihalache. Potrivit acestuia, compania Wind Park Energy investeste pe terenuri private, primaria nefiind implicata in proiect. „Noi am incasa 1% din valoarea proiectului la momentul eliberarii autorizatiei. Ne-am bucura mult daca s-ar face, beneficii financiare ar avea si circa 200-300 de locuitori ai comunei. Daca un echipament tranziteaza un teren privat, proprietarul incaseaza circa 250 euro anual, iar daca turbina se monteaza pe terenul acestuia vorbim de o suma ce trece de 1.000 euro”, a sustinut Mihalache.

„In ultimii patru ani, CJ Iasi a eliberat 30 de certificate de urbanism pentru construirea de parcuri eoliene”

Proiect avansat la Vanatori

O alta investitie avansata in energie eoliana este in comuna Vanatori. „Ei au totul terminat, inclusiv proiectul tehnic. Am vorbit ultima data cu ei acum o luna de zile si mi-au transmis ca in curand vor veni cu documentatia pentru obtinerea autorizatiei de construire”, a spus primarul din Vanatori, Constantin Lupu. Investitia in parcul eolian se ridica la 46,3 milioane lei, puterea turbinelor ce vor fi montate urmand sa ajunga la 9MW. Desi certificatele de urbanism au fost emise pe numele a doua firme din Brasov, Ducipal Electric si Catalan Electric, proiectul a fost vandut recent catre „firma mama” Eol Numancia SRL, companie cu actionariat spaniol. Turbinele vor fi instalate pe raza localitatilor Siretel, Vanatori, Scobinti si Harlau.

Ce firme mai deruleaza proiecte in judet

In ultimii patru ani, Consiliul Judetean a eliberat 30 de certificate de urbanism pentru construirea de parcuri eoliene pe numele a 16 firme. Dintre acestea, opt sunt din Iasi, patru din Bucuresti, doua din Brasov si cate una din Constanta si Vaslui. Certificatele sunt eliberate pentru terenuri extravilane de pe raza a 18 comune si orasul Harlau. Cele mai multe le detine compania Wind Park Energy (cinci in Schitu Duca), urmata de catre Ducipal Electric, Semnal Media si Infusion (cate patru in localitati precum Siretel, Vanatori, Harlau, Scobinti, Dumesti, Romanesti, Erbiceni si Victoria). Printre companiile care au in derulare initiative se mai numara C&c Sviluppo Eoliana SRL (Dumesti), Gamma Wind (Dobrovat), CPE Development (Movileni), C&C Perla Wind (Gorban), Epsilon Wind (Mironeasa, Tibana), Carousel Energy (Deleni) si Raggio Verde, C&P Lands, Kappa Wind (toate in Scheia). In general, in proiecte sunt implicati investitori italieni, germani, portughezi, olandezi, spanioli, dar si libanezi. (Alex Andrei)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *