Rechinul Marii Negre

0
106
Rechinul Marii Negre

Rechinul Marii Negre se mai numeste Cainele de mare (Squalus acanthias) este un rechin mic si traieste in apele putin adanci ale Marii Negre, Marii Mediterane, Marii Baltice, Nordului si apele reci din Oceanele Atlantic si Pacific. La noi in tara se intalneste de-a lungul intregului Litoral.

Prefera sa stea pe fundul apelor litorale cu temperaturi mici, in jur de 15 grade C si la adancimi de 10-200 m.
Privit in ansamblu, corpul cainelui de mare este fusiform, ajunge la 1 m in lungime si poate cantari aproximativ 9 kg. Femelele ajung la lungimea de 1,6 m. Masculul este intotdeauna mai mic decat femela. Coloritul sau este cenusiu albastriu cu pete albe pe partea dorsala, respectiv gri-deschis cu pete luminoase pe partea ventrala.

Fiind un peste rapitor foarte lacom, hrana sa este foarte diversa, constand din peste (macrou, hamsii, hering, merluciu, stavrizi, capelin, cod, guvizi), crustacee (crabi, creveti) si moluste (melci de mare, calamari).
Perioada de imperechere are loc in lunile de iarna, iar reproducerea este ovovivipara. Femela naste 2-11 pui vii dupa o gestatie de aproape 2 ani, care au la inceput lungimea de 22-33 cm si se aseamana foarte bine cu adultii. Speranta de viata la cainele de mare este de 25-30 de ani.
Cainele de mare face parte din ordinul Squaliformes, familia Squalidae.
Carnea nu se consuma in strare proaspata dar este buna la gust, iar din ficatul sau se prepara uleiul de peste medicinal (untura de peste), care este bogat in vitamina A. Riscul de disparitie al acestei specii este redus. Anual se pescuit in apele marine in jur de 15000 tone. Rechinul se pescuieste de obicei la talian sau la paragate cu carlige speciale si mai rar cu plasile de calcan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here