Reciclare pe lege: De ce colectarea selectiva este o obligatie si nu un moft al autoritatilor ori al ecologistilor

Clujenii sunt invita?i s? strâng? PET-uri pentru o scen? plutitoare pe lacul din Gheorgheni
Reciclare pe lege: De ce colectarea selectiva este o obligatie si nu un moft al autoritatilor ori al ecologistilor
Reciclare pe lege: De ce colectarea selectiva este o obligatie si nu un moft al autoritatilor ori al ecologistilor

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania a trebuit sa abandoneze practica arhaica a adunarii mormanelor de gunoaie pe la marginea localitatilor. Ca sa fie in ton cu civilizatia, toata tara si-a transformat gropile de gunoaie in halde ecologice, iar o noua obligatie, derivata din legile europene, a aparut pentru toate municipiile: colectarea selectiva a deseurilor. Mai precis, acestea au primit obligatia sa reduca anual cu 15% deseurile depuse in halde. Daca nu se conformeaza, platesc. Din banii tuturor, fireste…

Bani pentru Fond

In august 2008, Ordonanta de Urgenta a Guvernului 196/2005, privind Fondul de Mediu al Romaniei, a fost modificata, introducandu-se contributiile datorate de primarii pentru deseurile produse. Ea precizeaza ca veniturile fondului se constituie dintr-o „contributie de 100 lei/tona datorata de unitatile administrativ-teritoriale incepand cu data de 1 iulie 2010, in cazul neindeplinirii obiectivului anual de diminuare cu 15% a cantitatilor de deseuri municipale si asimilabile, colectate si incredintate spre eliminare finala”. Altfel spus, primariile care nu se achita de datoria de a scadea cantitatile de deseuri trebuie sa plateasca 100 lei pentru fiecare tona in plus dusa in halde.

Ordonanta nu face referire la modul in care primariile ar trebui sa reduca deseurile, dar ulterior au aparut legi care au lamurit ceea ce europenii stiau de multa vreme: cantitatile de gunoi „incredintate spre eliminare” nu pot fi mai mici decat prin reciclare. Drept urmare, prin modificari aduse Legii salubritatii 101/2006, primariile au fost obligate la „adoptarea masurilor organizatorice necesare pentru generalizarea colectarii selective a deseurilor, in vederea valorificarii, tratarii si depozitarii controlate a acestora”.

Datorii achitate

Obligatii de care Primaria Oradea, alaturi de partenerii sai, operatorul licentiat de salubritate RER Ecologic Service si administratorul haldei ecologice Eco Bihor, s-a si achitat: deseurile au fost impartite in doua categorii, fractie umeda (deseuri menajere) si fractie uscata (PET-uri, hartii, cartoane, doze de aluminiu, sticle etc.), iar oradenii au primit gratuit containere sau saci in care sa colecteze deseurile reciclabile.

Firma de salubritate a infiintat trasee distincte de colectare a acestor deseuri, cu utilaje diferite si in zile diferite de cele in care se strang deseurile menajere. De cealalta parte, Eco Bihor a infiintat statia de sortare, unde reciclabilele sunt impartite pe categorii, balotate si predate firmelor care fac reciclarea propriu-zisa.

Toate deseurile din statie fac parte din statistica municipalitatii privind reciclarea. Cand raporteaza Administratiei Fondului de Mediu daca a redus sau nu cantitatile din halda, Primaria demonstreaza acest lucru prin cantitatile valorificate. Din acest motiv, este foarte important ca reciclabilele oradenilor sa ajunga in utilajele RER, iar apoi la statia de sortare, nu sa fie reciclate de firme private, caci doar asa intra sigur in statistica orasului.

Obligatie cetateneasca

Pentru ca primariile sa-si atinga tintele, legislatia a stabilit obligatii exprese si pentru cetateni, derivand din aceeasi Lege a salubritatii, care prevede ca „membrii comunitatilor locale, persoane fizice sau juridice, au obligatia sa asigure precolectarea pe categorii a deseurilor reciclabile rezultate din gospodarii sau din activitatile lucrative pe care le desfasoara”.

Totodata, Hotararea de Guvern 621/2005 privind gestionarea deseurilor din ambalaje obliga cetatenii „sa depuna selectiv deseurile de ambalaje in containere diferite”, ambalajul fiind „orice obiect, indiferent de materialul din care este confectionat ori de natura acestuia, destinat retinerii, protejarii, manipularii, distributiei si prezentarii produselor”. Altfel spus, deseuri de ambalaj sunt si pungile de plastic, PET-urile, cutiile samd. Legea 211/2011, privind regimul deseurilor, impune si ea cetatenilor „sa colecteze separat cel putin urmatoarele categorii de deseuri: hartii, metal, plastic si sticla”.

Asadar, oradenii nu duc lipsa de legi care sa-i oblige sa isi trimita deseurile la reciclat, nici de motive pentru a o face. Pana acum, Primaria s-a achitat an de an, la limita, de obligatia de a reduce cu 15% deseurile depuse la halda, dar aceasta datorie trebuie respectata in continuare. Daca acest lucru nu se va intampla, banii pe care municipalitatea ii va trimite la Bucuresti vor fi scosi, indirect, din buzunarul fiecarui cetatean. Si care bun oradean si-ar dori asa ceva?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *