Reciclare pe minus! Anul trecut, oradenii au trimis la reciclat mai putine deseuri

Reciclare pe minus! Anul trecut, oradenii au trimis la reciclat mai putine deseuri
Reciclare pe minus! Anul trecut, oradenii au trimis la reciclat mai putine deseuri

Anul 2014 a fost unul in care cantitatea de deseuri menajere aruncate de oradeni a crescut, semn ca au consumat mai mult.

Ingrijorator este, insa, ca in acelasi timp cantitatile de deseuri trimise spre reciclare au fost in scadere, ceea ce inseamna ca Oradea risca sa fie amendata pentru nerespectarea obligatiilor de mediu asumate de Romania fata de Uniunea Europeana.

Mai multe „menajere”

Intocmit de Directia Tehnica a Primariei, bilantul deseurilor aruncate de oradeni in 2014 arata ca in cele 12 luni operatorul licentiat de salubritate RER Ecologic Service a colectat de la oradeni, persoane fizice si asociatii de proprietari, 14.476 tone de deseuri menajere – cu 3.000 tone mai mult decat in 2013.

De la firme si institutii, operatorul a adunat 31.184 tone de deseuri, in scadere cu circa 1000 tone fata de 2013. Tot in scadere este si cantitatea de deseuri rezultate din constructii si demolari: 3.660 tone, fata de 8.482 tone in 2013. Scaderea este si mai drastica fata de anul 2012, cand oradenii au predat operatorului peste 22.000 tone de moloz, indiciu fie ca lucrarile de constructii si renovari s-au imputinat, fie ca pur si simplu oradenii fenteaza legea si abandoneaza clandestin asemenea deseuri. In schimb, de pe strazile orasului, muncitorii de la salubritate au adunat 16.494 tone de deseuri, mai mult cu 1.000 tone decat in 2013.

Toate aceste diferente fac, insa, ca suma totala a deseurilor nereciclabile aruncate in 2014 sa fie mai mica decat in anul precedent.

Dispar PET-urile!

In ciuda campaniilor de educare, informare si chiar de premiere derulate de Primarie si de operatorul licentiat de salubritate, RER Ecologic Service, statisticile Directiei Tehnice arata ca Oradea sta in continuare prost la colectarea deseurilor reciclabile. Depozitul ecologic al orasului a valorificat anul trecut 1.869 tone de deseuri reciclabile, cea mai mare parte (903 tone) fiind din plastic, 726 tone hartie si carton, 138 tone sticle si 100 tone metal.
Toate cifrele sunt ceva mai mici fata de 2013, cand oradenii au trimis la reciclat 1.930 tone de fractie uscata: 1.301 tone de plastic, 522 tone de hartie si carton, 64 tone de metal si 42 tone de sticla. Dupa cum se vede, diferenta uriasa este la plastice: din statistici au disparut 400 tone de PET-uri, cel mai probabil furate de cei care si-au facut din asta un mod de trai.

Datele Directiei Tehnice arata ca au scazut drastic si cantitatile de deseuri electrice si electronice aruncate de oradeni: 169 tone in 2014, fata de 419 tone in 2013.

Pe muchie de cutit

Reducerea cantitatilor de reciclabile adunate de la oradeni poate avea repercusiuni pecuniare pentru oras. Primaria urmeaza sa transmita Agentiei pentru Protectia Mediului Bihor cifrele detaliate, pe toate tipurile de deseuri, iar inspectorii de mediu sa analizeze daca municipiul si-a respectat sau nu obligatiile europene privind reducerea anuala cu 15% a deseurilor depuse definitiv spre eliminare.
Daca vor constata ca acest lucru nu s-a intamplat, orasul va fi silit sa plateasca o taxa de 100 de lei pe fiecare tona de deseuri ce depaseste norma. Varianta de nedorit, pentru ca acesti bani, pana la urma, vor fi platiti de toti oradeni…

Avand in responsabilitate si parcurile orasului, Directia Tehnica a Primariei a prezentat saptamana trecuta si bilantul „verde”. In total, in 2014 au fost amenajate sau reamenajate 36 de zone verzi, in suprafata totala de 41.254 metri patrati. In parcurile mari si in spatiile verzi din cele patru loturi ale orasului, firmele care le au in administrare au efectuat lucrari in valoare de 3,1 milioane lei, mai putin decat in 2013 cu o jumatate de milion. Totodata, au fost plantati in cele doua campanii, de primavara si toamna, 2.101 arbori, au fost montate 498 banci de lemn si au fost efectuate lucrari de intretinere, reparatie sau executie de mobilier urban in valoare de 784.246 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *