Reciclare pentru deseuri biodegradabile

762.450 de euro – aceasta este valoarea statiei de compostare pentru deseuri biodegradabile din judetul Braila
deseuri biodegradabile
In judetul Braila s-a dat in folosinta o statie de compostare pentru deseurile biodegradabile – mai exact, pentru gunoiul de grajd. Obiectivul, in valoare de 762.450 euro, finantat in mare masura de Uniunea Europeana, are capacitatea de a produce 5.000 tone de ingrasamint natural de cea mai buna calitate, per ciclu de sase luni, rezolvand totodata problema depozitarii haotice a balegarului si a poluarii solului si panzei freatice rezultata din aceasta.

Problema gunoiului de grajd depozitat haotic pe camp, din care se scurg substante poluante pentru sol si panza freatica, si-a gasit o rezolvare civilizata si chiar profitabila in orasul Ianca din judetul Braila, gratie unui proiect in valoare de 762.450 euro finatat in mare masura de Uniunea Europeana. Mai exact, UE a contribuit, prin programul Phare, cu 682.450 euro, restul ba-nilor fiind asigurati de Primaria Ianca. Autoritatile judetene brailene spun ca avem aici prima statie de compostare pentru deseuri biodegradabile din tara de conceptie integral romaneasca. Obiectivul dispunde de o uriasa platforma be-tonata, de 17.000 metri cubi capacitate, dotata cu un sistem de drenaj care permite colectarea, in doua bazine speciale, a apei de ploaie si a substantelor lichide scurse din gunoiul de grajd adunat din gospodariile crescatorilor de animale. In esenta, tehnologia este simpla, dar promite obtinerea unui ingrasamant na-tural de cea mai buna calitate, la un ciclu de sase luni de depozitare si uscare a balegarului si resturilor vegetale.

MUNCA DE LAMURIRE CU POPULATIA LOCALA
Circa 2.000 de gospodarii din Ianca si satele arondate ar putea alimenta cu deseuri biodegradabile statia de compostare. Deocamdata, autoritatile locale duc munca de lamurire cu taranii, incercand sa-i convinga sa renunte la vechiul obicei, de a arunca in camp gunoiul rezultat din cresterea animalelor. Pentru a li se usura munca, crescatorii primesc gratuit pubele speciale in care sa stranga deseurile biodegradabile, urmand ca acestea sa fie golite, conform unui program saptamanal, de Directia Serviciilor Publice Ianca. In acest sens, s-a achizitionat si o autoutilitara specializata. Serviciul de colectare si transport nu este insa gratuit.

PRETURI IN FUNCTIE DE SPECII
Crescatorii trebuie sa plateasca un tarif, in functie de specie si numarul de exemplare din gospodarie, astfel: 5,42 lei pe luna pentru fiecare bovina, 3,49 lei pentru cai, 0,45 lei pentru ovine si caprine si 1,02 lei pentru porcine. Din 23 noiembrie, cand s-a dat in folosinta statia de compostare, pana pe 10 decembrie, doar 347 de gospodarii au acceptat serviciul de colectare. Autoritatile din Ianca spun totusi ca, mai devreme sau mai tarziu, toti crescatorii de animale trebuie sa predea civilizat gunoiul de grajd, fiindca normele de mediu europene nu mai permit depozitarea necontrolata a acestuia.

Statia de compostare este proiectata sa produca peste 5.000 tone de ingrasamint natural la fiecare ciclu de sase luni. Mranita va fi vanduta fermierilor interesati sa practice agricultura ecologica.
Nu s-a stabilit inca un tarif, dar se spera sa se aduca bani frumosi la bugetul local, fiindca deja exista multe cereri din partea agricultorilor din zona.
Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *