Reciclarea – o afacere de 10 miliarde de euro in Romania

Dupa 1989, industria de reciclare a crescut considerabil datorita industriilor intregi care au dat faliment si combinatelor care au fost daramate, aducand acestui segment de business castiguri comparabile cu cele din investitiile imobiliare.

Pana de curand fierul vechi era liderul incontestabil al industriei, insa a devenit si el o resursa epuizabila, ceea ce determina companiile din domeniu sa se replieze rapid pentru a face fata noilor conditii de piata.

Solutiile pe care le au la dispozitie sunt achizitionarea unor utilaje performante care sa le permita sa valorifice un procent cat mai mare din cantitatile tot mai reduse de fier vechi pe care il pot cumpara de pe piata locala, sau extinderea inspre colectarea si valorificarea altor deseuri: mase plastice din hartie si carton, sau metalele neferoase precum bateriile auto sau acumulatorii, aflate deja in plin avant din punct de vedere al reciclarii.

Desi aceasta afacere nu mai este atat de infloritoare ca in perioada marilor demolari, legislatia Uniunii Europene sprijina activitatea reciclatorilor obligand toti producatorii, indiferent de domeniul de activitate, sa incheie contracte cu reciclatorii, pentru a asigura recuperarea deseurilor pe care le produc.

Anual sunt colectate si valorificate aproape 3,5 milioane de tone de fier vechi, aproximativ 250.000 de tone de metale neferoase, 250.000 de tone de deseuri din hartie si cartoane, la care se adauga deseuri din sticla, mase plastice, cauciuc si textile. „Cred ca vorbim despre o piata totala de 10 miliarde de euro pe an”, este de parere Calin Istratoiu, director la Directia Reciclarea Materialelor din cadrul Ministerului Economiei si Comertului.

BusinessWeek Romania mai prezinta in numarul din aceasta saptamana o ampla analiza a atractivitatii Africii din punct de vedere al investitiilor private.

Sursa: Smart Financial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *