Reciclarea s-a mutat pe net

reciclarePeste 100 de timisoreni, membri ai comunitatii „Freecycle”, isi doneaza on-line bunurile de care nu mai au nevoie, in loc sa le arunce la gunoi. Ei spun ca astfel protejeaza mediul.

Cateva zeci de timisoreni au gasit o modalitate mai putin obisnuita de a „scapa” de lucrurile de care nu mai au nevoie: au devenit membri ai unei comunitati on-line de reciclare alternativa, „Freecycle Timisoara”.

Cei in jur de 100 de membri se intalnesc pe internet, pe un yahoo grup accesibil oricui (freecycletimisoara) si isi ofera unul altuia lucrurile care nu le mai sunt de folos. Potrivit moderatorului grupului, Raluca Ionescu, pana in prezent s-au donat „camere intregi de mobilier, electronice, electrocasnice, ghivece de flori si carti”.

Nu se percepe nicio taxa

„De ce sa arunci, cand poti oferi? De ce sa cumperi, cand poti primi?” Pe scurt, filosofia comunitatii internationale freecycle, care promoveaza reciclarea alternativa. Comunitatea permite doar donarea de obiecte, nu vanzarea lor.

Pe forumul de donatii se poate inscrie oricine, iar orice actiune e gratuita, de la accesare pana la adjudecarea unei donatii. „Nu exista taxe nici pentru inscriere, nici pentru donatii. Singura obligatie a persoanei care vrea sa ia un obiect este sa se prezinte la donator pentru a-l ridica”, explica Raluca Ionescu.

Mai mult, membrii forumului pot posta anunturi pe lista de licitatii referitoare la obiectele de care au nevoie. In tara mai exista astfel de comunitati la Bucuresti, Ploiesti si Oradea, insa doar comunitatea din Timisoara are la dispozitie si un blog pe care poate comunica pe teme ecologice, http://freecycletm.ecosapiens.ro.

Simpatizanti de toate varstele

Forumul de reciclare alternativa a prins viata in 2006, la initiativa a doi romani stabiliti in strainatate. Timp de un an, forumul a avut doar trei membri, ultima inscrisa in grup fiind timisoreanca Raluca Ionescu, de profesie psiholog. Tanara s-a facut remarcata prin actiunile sale care promovau faptul ca nu haina face omul, intr-o campanie despre moda non-brand.

Anul trecut, Raluca Ionescu a preluat, ca moderator, fraiele grupului si a inceput sa-l popularizeze in randul timisorenilor. „Ideea noastra este de reciclare alternativa. Pornim de la faptul ca, in loc sa arunci la gunoi lucrurile de care nu mai ai nevoie, ca ulterior cineva sa caute dupa ele in pubela, mai bine le donezi cuiva care chiar se poate folosi de ele. Plus ca ajungem in situatia de a ne dispensa de lucruri dragi noua si ne este noua mai confortabil sa stim ca le-am putut da cuiva care se bucura de ele, le foloseste in continuare si le apreciaza”, explica Raluca Ionescu. Timisorenii care au aderat la comunitatea „freecycle” au varste cuprinse intre 19 si 60 de ani.

Raluca Ionescu, psiholog: „In loc sa arunci la gunoi lucrurile de care nu mai ai nevoie, mai bine le donezi cuiva care chiar se poate folosi de ele.”

Studenti, designeri, ingineri sau economisti, toti sunt oameni care iubesc natura, unii dintre ei fiind si voluntari in cadrul unor ONG-uri ecologice. Printre „VIP-urile” comunitatii se numara francezul Michel Morosini, lector la Universitatea de Vest, Paolo Valti, un italian care a studiat agronomia la Timisoara, si Mc Tina, de la Oranj.

FORUM

Colectionar, caut radiouri vechi

Unul dintre cele mai interesante personaje din grup este Francisc Visky, un radioamator colectionar. „Colectionar pasionat si radioamator va roaga mult sa nu aruncati la gunoi radiouri vechi sau alte echipamente conexe. Le primesc bucuros in colectia mea, pe care o puteti vedea pe www.retroradio.ro.” „Colectionez ambalaje, etichete (de pe sticle sau borcane), diplome, postere vechi si alte imagini de acest tip. Reclame din ziare vechi, afise, bilete de tren vechi, lozuri, loto, cutii printate, cutii de chibrituri si orice altceva vechi si in general din hartie. Este un fel de proiect pe care mi l-am propus, de a analiza imaginea folosita in -marketingul- mai vechi. Orice contributie este bine-venita.”

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *