Recifele de corali pot disparea pana in 2050

Cresterea nivelului de aciditate al apelor oceanice si incalzirea globala datorata emisiilor de dioxid de carbon ar putea duce la disparitia coralilor pana la sfarsitul acestui secol, au declarat expertii la o intrunire din Londra, dupa cum informeaza Reuters.
recifi de corali
Specialistii sunt de parere ca pana in 2050 concentratia preconizata de dioxid de carbon va fi de 450 de unitati pe milion.

„Daca actionam repede si suntem hotarati vom putea sa rezolvam problema pana sa faca distrugeri ireversibile”, a declarat Alex Rogers, de la Societatea Zoologica din Londra.

Oceanele absorb cantitati foarte mari de dioxid de carbon, insa specialistii sunt de parere ca aciditatea oceanelor este in crestere, ceea ce poate distruge procesul de calcifiere folosit de vietuitoarele marine pentru a-si dezvolta cochiliile.

Cercetatorii din intreaga lume au urgentat guvernele sa ia mai multe masuri pentru oprirea acestor amenintari, prin acordul ce va fi semnat in decembrie. Recifele de corali, care sunt facute de animale minuscule intitulate polipi de corali, sunt casa multor specii de pesti, ofera hrana pentru milioane de oameni, atrag turistii si chiar ar putea fi folosite in tratamente pentru combaterea cancerului.

„Daca se permite ca nivelul carbonului sa ajunga la 450, vom pune in pericol recifele de corali care vor disparea. O asemenea catastrofa pune in pericol viitorul umanitatii”, a declarat si John Veron, fostul sef al Institutul australian de Cercetare Marina.

Specialistii au cazut de acord ca in decembrie, guvernele ar trebui sa fie de acord cu un nivel de 320 de unitati de dioxid de carbon, cea mai mare concentratie la care recifele ar putea supravietui fiind de 360.

La nivelul actual de 378 de unitati de dioxid de carbon, recifele de corali sunt in pericol, iar daca acestea dispar vor disparea si numeroase alte vietuitoare marine.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *