Reciful de corali din Taiwan s-a innegrit

coraliAgentia de presa, Reuters a facut public, saptamana trecuta un nou dezastru dezlantuit de oameni asupra mediului inconjurator.

Informatiile Reuters atrag atentia asupra imbolnavirii recifului de corali, din sudul Taiwanului. Boala se manifesta prin innegrirea recifului si in opinia specialistilor se datoreaza deversarii apelor menajere in ocean, ecosistemului fragil si turismului. Specialisti de la Academia de stat Sinica sunt de parere ca reciful de corali sufera in special acolo unde apa are o adancime de pana la cinci metri iar zona se afla la mai putin de 300 de metri de mal.
Cercetatorul Chen Chao-lun, angajat al institutiei mai sus mentionate afirma ca aria de raspandire este mare, neexitand informatii anterioare. Deasmenea, Chen mai observa ca aceasta imbolnavire a recifului nu are numai implicatii ecologice dar si implicatii la nivel economic. Multi turisti veneau pentru a admira coralii, facand scufundari. Acum ca reciful este negru, numarul turistilor evident va scadea. Chen a mai precizat ca studiul nu arata o cauza a imbolnavirii coralilor,  o posibila cauza putand fi deversarile de apa menajera. Studiul efectuat urmeaza sa fie trimis Guvernului urmand a se face verificari si in alte zone in care se stie ca mai exista corali.
Innegrirea coralilor a fost semnalata la un an de la aparitia in ziarul China Post a unor informatii conform carora un grup de studiu format din elevi de la Universitatea din California si specialisti de la Universitatea Nationala Dong Hwa din Taiwan puneau bazele unui Centru de Cercetare a Coralilor.In articolul respectiv se preciza ca reciful de corali din partea sudica a Taiwanului este mult mai lipsit de probleme decat in alte locuri din lume. Se mai afirma ca fenomenul de inalbire al coralilor cauzat de cresterea temperaturii apelor si poluare era mult mai redus decat in alte parti ale lumii. Si cu toate acestea articolul publicat pe 28 februarie 2008 de China Post a fost umbrit de vestea degradarii recifului care si-a pierdut farmecul, delicatetea, frumusetea, devenind pur si simplu negru.
Tot anul trecut, in iulie agentia de stiri AFP, aducea in atentia pulicului conflictul dintre Taiwan si pescarii chinezi pe care ii acuzau de distrugerea recifului. Pescarii chinezi erau de asemenea invinuiti pentru braconajul in Primul Parc National Marin al Taiwanului, autoritatile sustinand si ca metodele folosite puneau in pericol ecosistemul din zona. ” Folosesc metode ilegale cum sunt otrava, dinamita precum si electricitatea pentru a exploata resursele marine din regiune,” afima Shaw I-pung, seful Dongsha Marine National Park Headquarters. (citat de AFP)

Nu putem totusi numi un vinovat pentru degradarea recifului, pentru ca mai mult ca sigur sunt mai multi, printre care poate ne aflam chiar si noi. De la incalzirea globala si pana la poluarea apelor cu diferite substante, toate sunt actiuni ale oamenilor si toate au avut o contributie pentru imbolnavirea coralilor. Si cand spun corali nu ma refer numai la cei acum negrii din Taiwan ci la toti coralii din lume. Un recif se poate reface in cativa ani dar uneori nu se mai reface deloc. Si cu toate ca oamenii sunt cel care il distrug, el nu face altceva decat sa protejeze zonele de coasta, sa fie un furnizor de hrana pentru milioane de oameni, sa ne uimeaca cu frumusetea lui si chiar sa fie un depozit de medicamente prin gazduirea a sute de specii marine.

Sursa informatii: Reuters, AFP, China Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *